2010-ben elérte az 1,75 MW-tot az összes napelemes berendezés Magyarországon

A fotovillamos energiaátalakítás helyzete az EU újonnan csatlakozott államaiban. Új éves helyzetjelentés (2010)

Budapest, Bukarest, Ljubljana, Nicosia, Pozsony, Prága, Riga, Szófia, Tallinn, Valletta, Varsó Vilnius. A PV-NMS-NET – (Supporting Development of Photovoltaics in the EU New Member States Network) 8.-ik kiadása megjelent friss információt szolgáltatva a fotovillamos (PV) energiaátalakítás helyzetérl az Európai Unió 12 új tagállamában.

A PV-NMS-NET projekt (www.pv-nms.net) keretében új helyzetjelentés került kiadásra a fotovillamos energiaátalakítás helyzetéről az Európai Unió új tagállamaiban. Összegezett információt nyújt a kiépített napelemes (PV) berendezések mennyiségéről, a támogatások mértékéről, a hálózatra kapcsolás követelményeiről, és sok egyébről a 12 új európai tagállam (Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Románia, Szlovákia, Szlovénia) valamint Horvátország és Törökország fotovillamos helyzetével kapcsolatban. Betekintést nyújt a “Megújuló Energiák Hasznosítása Nemzeti Cselekvési Terveibe” is. A projekt koordinátora a WarsawUniversity of Technology (Dr S. M. Pietruszko).

A PV NMS 2010 - es részletes piac-összefoglalója áttekintést nyújt egyes országok jelentős előrelépéséről a fotovillamos energiaátalakítás területén.  2010-ben összesen 2165 MW napelemes berendezés volt beépítve, ami mintegy 4,5 szeres növekedés 2009-hez (486 MW)  képest. A Cseh Köztársaság piaci helyzetét érdemes kiemelni, ahol Európa ezen részében korábban nem látott rendkívüli növekedés eredményeképpen mintegy 1,9 GW napelemes berendezés lett beépítve. A Cseh Köztársaság volt Európa harmadik legnagyobb napelem piaca. Azonban a nagymértékű növekedés a hálózatba táplálás átvételi árának (Feed in Tariff, FIT) csökkentéséhez vezetett és 2011-re csak kb. 100 MW, 30 kW-nál kisebb új napelemes berendezés telepítése várható. Jelentős növekedés volt Szlovákiában (145 MW), Szlovéniában (36,3 MW) és Bulgáriában (17 MW) is. Ezeknek a növekedéseknek hajtóereje a hálózatba táplálás átvételi árának kedvező értéke. 2011-re egy átmeneti, mérsékeltebb növekedési ütem (400 MW) prognosztizálható az Európai Unió új tagállamaiban.

A PV-NMS-NET projekt magyar tagja a SOLART-SYSTEM (Pálfy Miklós). A 8.-ik éve folyó adatgyűjtés eredménye 2010-re Magyarországra is kedvezőbb képet mutatott. A felmérések szerint az összes napelemes berendezés teljesítménye 2010-ben elérte az 1,75 MW-tot Magyarországon. A növekedés mértéke 2009 – hez (650 kW) képest mintegy 2,7 szeres. A napelemes berendezések többsége ma már hálózatra tápláló üzemben működik Magyarországon is. Több mint 300 db hálózatrátápláló berendezésről van információ. Európai összehasonlításban ezek a számok szerények, de biztatóak annak ellenére, hogy  Magyarországon az első napelemes berendezés 1975 – ben készült a Villamosipari Kutató intézetben és a hálózatba táplálás átvételi ára (KÁT) rendkívül alacsony mintegy 29,84 Ft/kWh, 2011 január 1.-től is. A legnagyobb napelemes berendezés 100 kW teljesítményű volt 2010-ben. 2011-re a telepített napelemes berendezések teljesítményére 3 MW prognosztizálható, amelyben több száz kW-os telepítések üzembe helyezése is várható.

 

helyzetjelentés szabadon letölthető a www.pv-nms.net  címről.

Forrás: MANAP



cimkék: napenergia