Mennyire versenyképes a napenergia?

A legújabb MIT tanulmány szerint nincs szükség műszaki forradalomra ahhoz, hogy a napelemek termelte elektromos áram 10 éven belül ugyanannyiba kerüljön, mint amit a széntüzelésű erőművek szolgáltatnak.

Az Energy & Environmental Science szaklapban megjelent beszámoló különböző, még fejlesztés alatt álló technológiákat elemez, amelyek együttesen 52 amerikai cent / wattra csökkenthetnék a napelemek árát. Ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok napfényes vidékein 6 centbe kerülne 1 kWh elektromos energia előállítása napelemek segítségével, ami megfelel a jelenlegi átlagos energia előállítási költségeknek. Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium adatai alapján a napenergia költsége az említett tájakon ma 15 cent / kWh körül mozog, kisebb létesítmények esetében és gyakran felhős régiókban azonban jóval drágább.

A költségcsökkentés alapvető zálogát a tanulmány a hatásfok javításában látja, mivel akkor kevesebb napelem cella lenne szükséges ugyanannyi elektromos áram előállításához (feltéve, ha a magasabb hatásfokhoz vezető technológia nem drágább). Ez jó hatással lenne a telepítési költségekre is. Az 52 cent / watt eléréséhez azonban a jobb hatásfok egyedül nem elegendő. A gyártóknak vékonyabb waferekre kell átállniuk kevesebb szilícium hulladék mellett és a gyártósorokat is gyorsabbá kell tenniük. Egy nagy hatásfokú napelem cella nem csökkenti a költségeket említésre méltóan, ha pl. előállítása a gyártási folyamatot lelassítja vagy, ha vastagabb wafert igényel.

A cikk folytatása a (m)ernökbázis.hu oldalon olvasható.cimkék: napenergia