Bioetanol

Az etanol (etil-alkohol, borszesz, C2H5OH) színtelen, jellegzetes szagú és ízű, éghető folyadék. Az etanolt a köznapi nyelvben legtöbbször egyszerűen alkoholként emlegetjük, mivel kémiailag az alkoholok közé tartozik, mint a metanol vagy a propanol. A bioetanolt biológiailag megújuló energiaforrások - növények - felhasználásával, nem szintetikusan állítják elő.

A keményítő- és cukortartalmú növényekből (gabonafélék, burgonya, cukorrépa stb.) készült szeszipari termékeket (whisky, vodka, rum) persze mindenki ismeri, kevesen tudják azonban, hogy az 1908-as legendás Ford T-modell is alkohollal üzemelt, a Ford-T-t követő A-modell pedig univerzális hajtású, vagyis FlexiFuel jármű volt.

A II. világháború előtti és alatti benzinínséges években nagy mennyiségben használták a "motalkót" - ahogy akkoriban nevezték, de az olajkitermelés növekedésével olcsóbbá váló benzin csakhamar kiszorította a piacról. Az "olajfegyver" évei, majd a környezet ólomterhelésének csökkentésére irányuló rendszabályok ismét a bioalkoholra terelték a figyelmet, mint a környezeti problémák és az olajválság egyik lehetséges megoldására.

A bioetanolt Európában főleg cukorrépából, búzából vagy kukoricából, Észak-Amerikában kukoricából és búzából, Dél-Amerikában pedig a cukornádból készítik, azonban rövidesen várhatóak az ún. "második generációs" megoldások is, amelyek lényege, hogy mezőgazdasági melléktermékekből (pl. kukoricaszárból vagy más cellulóztartalmú hulladékból) nyerik az etanolt.

Miért jelentős?

A világ fosszilis energiahordozó-készletei rövid időn belül kimerülnek, miközben az emberiség energiaigénye folyamatosan növekszik. Az Európai Unió közlekedési szektorának olajfüggősége jelenleg 98 % (!), miközben a még meglévő olajkitermelése napról-napra csökken.

A Föld felszínének átlaghőmérséklete az elmúlt 150 évben folyamatosan emelkedett, és ez a folyamat várhatóan folytatódik a közeljövőben. Az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátásának egyik legfőbb felelőse az EU-ban is a közlekedés.
 
Hamarosan szembe kell néznünk a kőolaj és a földgáz fizikai hiányával, de ez idő alatt nagy mértékben és minden területen csökkentenünk kell a fosszilis eredetű energia felhasználását!

Az egyik jó megoldás a bioetanol

Az alkohol tisztábban ég, mentes nehézfémektől, illetve 27%-kal alacsonyabb a szén-monoxid, 20%-kal alacsonyabb a kén-monoxid és 5%-al alacsonyabb a nitrogén-oxid kibocsátása. A bioetanol használatával hozzájárulunk a Föld megóvásához és az üvegházhatás mértékének csökkentéséhez, mert kedvezőbb a szén-dioxid-mérlege.

A cellulózalapú etanol és a szintézisgázok használatával lehetőség nyílik az olajkúttól az üzemanyagot felhasználó jármű kibocsátásáig valamennyi tényezőt magába foglaló (well-to-wheel) fosszilis CO2 kibocsátás 80-90 %-os csökkentésére. A cukornád alapú etanol máris 85% nettó CO2 kibocsátás csökkenést jelent.
Az etanol hazai előállítása csökkenti Magyarország importolaj-függőségét, miközben felvevőpiacot teremt az eladatlan készletektől szenvedő mezőgazdaságnak. Az Európai Unió előírja a bioüzemanyagok részarányának növekedését.

Forrás: Magyar Bioetanol Szövetségcimkék: