Elindult a magyarországi Biomassza Bajnokság - nevezési lehetőség

2011.03.31-ig lehet nevezni az önkormányzatoknak a Biomassza Bajnokságra!
Bevezető:

A Megújuló Energiák Ligája (RES Champions League) települések európai versenye a megújuló erőforrások használatának népszerűsítésére. A verseny nemzeti bajnokságokból áll, amelyek célja, hogy egy verseny keretében ösztönözze az európai városokat és falvakat a napenergia és bioenergia használatára. Az Európai Unió által szervezett RES Champions League http://www.res-league.eu/hu/ verseny partnereként a résztvevő települések egy 7 országban zajló nemzetközi bajnokságban is megmérettetnek.

2010 november 29-én Magyarországon is elindul a  Biomassza Bajnokság! Annak ellenére, hogy Magyarországon a biomassza alapú energia termelés vezető szerepet játszik a megújuló energiák terén, jelenleg még sok példa van a nem  fenntartható módon történő biomassza felhasználásra. Ezért az  ENERGIAKLUB a program magyarországi felelőseként a fenntarthatósági feltételek összefoglalását tekintette kiindulópontnak. Iparági szakértők bevonásával megszületett a kritériumrendszer, ami a településeken működő biomassza hasznosítás során segítségül szolgálhat a döntéshozók számára is. A program során, közösen az európai összefogásban működő Coach BioEnergy projekttel bemutatásra kerülnek a decentralizált biomassza alapú hő- és áramtermelés magyarországi követendő példái. A résztvevő országok hasznos tapasztalatait is bemutatjuk. A Biomassza Bajnokság első Workshopjára 2010 november 29-én  került sor szakemberek és önkormányzati döntéshozók számára a Coach BioEnergy projekttel együtt a gödöllői Szent István Egyetemen.

Támogató:

Intelligent Energy Europe

Partner:

Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energiagazdálkodási Szakosztály Magyar épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozata Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Comité de Liaison Energies Renouvelables (CLER), Deutsche Umwelthilfe (DUH), Association of the Bulgarian Energy Agencies (ABEA-B), Liga ekologickych alternativ (Liga LEA),Climate Alliance, Solarthemen, Polish Energy Cities

Típusa:

Önkormányzati

Célcsoport:

Önkormányzati döntéshozók, szakemberek Biomassza hasznosítással foglalkozó cégek

Leírás:

2010 november 29-én a Biomassza Bajnokság elindul Magyarországon!  Bár a biomassza Magyarországon átvette a vezetést a megújuló energiák piacán, felhasználása egyelőre nem elég fenntartható. Az ENERGIAKLUB a fenntarthatósági feltételek összefoglalását tekintette kiindulópontnak. Iparági szakértők bevonásával megszületett a kritériumrendszer, ami a településeken működő biomassza hasznosítás során segítségül szolgálhat a döntéshozók számára is. A program során, közösen az európai összefogásban működő Coach BioEnergy projekttel bemutatásra kerülnek a decentralizált biomassza-felhasználás magyarországi követendő példái. A résztvevő országok hasznos tapasztalatait is bemutatjuk. A Biomassza Bajnokság első Workshopjára 2010 november 29-én  került sor szakemberek és önkormányzati döntéshozók számára a Coach BioEnergy projekttel együtt a gödöllői Szent István Egyetemen.

Szabályrendszer:

nevezési időszak: 2010.11.29  -   2011.03.31.

1 pont = 1W/lakos beépített összkapacitás

4 települési kategóriában versenyeznek a települések a "2010-11 -es Biomassza Bajnok" címért:

  1. 0-5 000 lakos
  2. 5-20 000 lakos
  3. 20 000-100 000 lakos
  4. 100 000 lakos felett

 

A következő berendezések vehetők a verseny során figyelembe:

  • közintézményben található fűtőberendezések
  • közösségi távfűtőrendszerek
  • közösségi és lakossági kombinált fűtőrendszerek
  • önkormányzati tulajdonban/üzemeltetésben lévő hőhasznosító berendezések

További információk az Energiaklub honlapján érhetők el!

Forrás: Energiaklubcimkék: