IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia

A IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia 2011. március 4-én a Tavaszi Építészeti Fesztivál programsorozat részeként kerül megrendezésre Budapesten, az Építészek Házában (Budapest VIII., Ötpacsirta u. 2., Kós Károly terem.)

A konferencia a 124 országból mintegy 1 millió 300 ezer építész tagot számláló Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) „Építészet a Fenntartható Jövőért" munkaprogramjának része, az UIA Fenntartható Tervezési Stratégiájához kapcsolódik. A 2011-es konferencia fővédnöke Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár , a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében. A konferencia védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége, szervezője a Green Press.

A konferencia célja: ezúttal is nulla emisszióra törekvő - a nagyfokú energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása révén -, fenntartható építészeti projekteket mutatunk be. Célunk a környezettudatos gyakorlati példák bemutatásával a fenntartható építészeti stratégiák térnyerésének elősegítése; a nulla emisszióra törekvő építészeti projektek bemutatása.

Ezt a célt nagyfokú energiahatékonysággal, és megújuló források alkalmazásával lehet elérni. A károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban nem korlátozódhat csak az üzemeltetésre, az építőanyagok előállítását, szállítását, beépítését és újrahasznosítását is érinti. Teljes életciklusban kell gondolkodni, az előállítás, használat és újrahasznosítás körforgását figyelembe véve. A környezeti fenntarthatóságnak gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal kell párosulnia, hiszen az épített környezet létrehozása és fenntartása a gazdaság egyik motorja, mely munkahelyeket teremt, és társadalmi hatása is óriási.

A konferencia fórum is, ahol fenntartható építészet iránt érdeklődő és elkötelezett szakemberek találkozhatnak, s kicserélhetik tapasztalataikat.

Célközönség: a konferencia elsősorban építészek, építész társszakmák, építőanyag-gyártók, -forgalmazók, illetve ingatlanfejlesztők, szakpolitikusok figyelmére tart számot, közvetetten azonban a médiának, a nagyközönségnek (épületüzemeltetőknek, lakáshasználóknak stb.) is szól, hiszen a legújabb, energiatakarékos, környezetkímélő - zéró károsanyag-kibocsátású, CO2-semleges - építészeti megoldásokat, technológiákat mutatja be megvalósult projektek, tervek ismertetésén keresztül.

További információk a rendezvény honlapján találhatók!

Forrás: ZeroCo2cimkék: