2012-től választják szét a megújuló, illetve gáz alapú kapcsolt áram termelők szabályozását

Volt olyan elképzelés, hogy a gáz alapú kapcsolt áram termelők jövő évtől kikerültek volna a támogatotti körből. E berendezések (gázmotorok) hőtermelése azonban szinte minden esetben távfűtést szolgál, amit kedvező áron tudnak tartani az eltérített kapcsolt áram ár alapján. Ezért végül mégis másként döntöttek. A cél a távhő ár drasztikus emelkedésének elkerülése volt.

Moratóriumot hirdet a kormány a kötelező átvételi rendszerben, igaz, a mostanihoz képest változó szabályokkal és támogatási összegekkel jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyi államtitkára egy december 1-i konferencián. Az energiaügyi államtitkár szerint a kormányzat szándéka nem változott a téren, hogy szétválassza a valódi megújuló energiaforrások támogatását a kapcsolt energiatermelőkétől, de a valódi szétválasztás csak 2012-végén lesz. A moratóriumot a tervek szerint zöld és kapcsolt bizonyítvány-rendszer váltja majd fel.

Erről a Kapcsolt Energia Társaság októberben kezdett tárgyalásokat a minisztériummal és mostanra sikerült megállapodniuk.

Ugyanakkor Bencsik János beszélt arról, hogy a hazai épületek energiafelhasználása igen magas, Ausztriához képest egységnyi területre vetítve két és félszeres. Az államtitkárság tervei szerint jelentős épületenergetikai programok indulnak, az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentésére. Az államtitkár kiemelte: a felújításoknál a komplex megoldásokat támogatják jobban, és az új épületeknél pedig csak az évi 50KWh/négyzetméter alatti fogyasztást produkáló tervek kaphatnak kivitelezési engedélyt.

 

A kapcsolt áram súlyának érzékeltetéséhez: A KÁT támogatás összege 44,2 milliárd forint volt 2010 első félévében. Az összes támogatás 67 százaléka - 29,6 milliárd forint - a kapcsoltan termelt villamos energiához kötődik. A megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia után számított összeg 14 milliárd, a hulladékból termelt után számított 0,5 milliárd forintot tett ki.

A KÁT moratórium részleteit néhány héten belül mutatja majd be a hatóság. A fenti előjelek alapján a biomassza alapú kapcsolt áram termelésnek a gázmotorokhoz képest előnyösebb szabályozására lehet majd számítani.

Forrás: energiainfo.hu



cimkék: