Energiahatékonyság: kötelező épület-felújítások és takarékosság

Kötelező intézkedéseket írna elő a kormányzati középületek felújításáról, energiahatékonysági programok kidolgozásáról és a nagyvállalatok energiaauditjának elvégzéséről az az irányelv, amelyről kedden szavaz az Európai Parlament.

Kedden délelőtt a harmadik energiacsomaggal kapcsolatos fejleményekről vitáznak a képviselők Günther Oettinger energiaügyi biztossal.

Az energiahatékonysági irányelv előírná a tagállamoknak, hogy a központi kormányzat tulajdonában vagy használatában lévő fűtött vagy hűtött épületek teljes alapterületének 3 %-át évente felújítsák.

Az irányelv hatálya alá tartozó energetikai cégeknek 2020 végéig teljesíteniük kellene "a halmozott végfelhasználói energia-megtakarítási célelőirányzatot". Ez azt jelenti, hogy 2014-tól 2020-ig minden évben a végső fogyasztók számára évente értékesített energiavolumen legalább 1,5 %-ának megfelelő új megtakarítást kellene elérni.

Ezenkívül minden nagyvállalat négyévente szakképzett és akkreditált szakértők által végzett energiaauditon esne át.

Harmadik energiacsomag

A képviselők a harmadik energiacsomag végrehajtásával kapcsolatos legújabb fejleményeket kedden délelőtt vitatják meg Günther Oettinger energiaügyi biztossal.

 cimkék: