Taroltak a megújulók tavaly

Az elmúlt évben is jelentősen emelkedett a megújuló alapú energiatermelés a Földön, ennek ellenére a zöld energiaforrások részaránya a világ elsődleges energiaegyenlegében még mindig szinte elhanyagolható, 1,6%-os. Arányaiban a napelemek általi energiatermelés bővült a legnagyobb mértékben, de a jelentősen nagyobb termelési szinteken lévő szélenergia esetében is 25%-ot meghaladó növekedés ment végbe tavaly 2010-hez képest - derül ki a BP energiastatisztikájából.
 

Taroltak a megújulók tavaly

2012. július 7. | 12:18     
 
Küldés e-mailbenNyomtatható verzióHozzászólás

Az elmúlt évben is jelentősen emelkedett a megújuló alapú energiatermelés a Földön, ennek ellenére a zöld energiaforrások részaránya a világ elsődleges energiaegyenlegében még mindig szinte elhanyagolható, 1,6%-os. Arányaiban a napelemek általi energiatermelés bővült a legnagyobb mértékben, de a jelentősen nagyobb termelési szinteken lévő szélenergia esetében is 25%-ot meghaladó növekedés ment végbe tavaly 2010-hez képest - derül ki a BP energiastatisztikájából.hirdetés

2011-ben éves összehasonlításban 17,7%-kal emelkedett a megújuló alapú energiatermelés a Földön, ami által a teljes elsődleges energiafelhasználáson belül a zöld források szerepe 1,6%-ot tett ki. Itt fontos tisztázni azonban, hogy a vízenergiát az alábbi áttekintésben nem érintjük majd, hanem kizárólag az elmúlt években komoly fejlődésnek indult technológiákat, így a napelemeket, szélturbinákat, illetve az egyéb biomassza és földhő alapú energiatermelési eljárásokat vesszük számításba. Az imént felsorolt technológiák, energiaforrások összesen 860,8 TWh-ával járultak hozzá a világ energiaszükségletének kielégítéséhez 2011-ben.

Taroltak a megújulók tavaly


Az iparosodott (OECD) és a fejlődő országok között igen egyenlőtlen a fent említett technológiák, energiaforrások kihasználása, míg az előbbi csoport a tavalyi teljes zöld-termelés közel háromnegyedét adták, addig a fejlődő országok a fennmaradó 26%-nyi részesedésen osztoztak. Az OECD országok összesített megújuló alapú energiatermelése 2010-hez képest 16,5%-kal, míg a fejlődőké 21,4%-kal emelkedett tavaly 2010-hez képest.

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu internetes oldalon.

 

 cimkék: