Akusztika szakértők a szélturbina zaj ellen

Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.

A kutatás vezetője Dr Con Doolan, az egyetem gépészmérnöki karáról elmondta, hogy a szélturbinák zaja, nagyon hasonlít a repülőgépszárnyak által keltett zajhoz. „Általánosságban tudjuk, hogy mi okozza a hangot - ahogy a turbulens levegő a lapát éle fölött áramlik. Amit még nem értünk, hogy a turbulencia pontosan milyen kölcsönhatásban van a lapátéllel vagy a határréteggel és miként teszi a zajt hangosabbá” - mondta.

„Ha sikerül megérteni az alapvető jelenségeket, akkor képesek lehetünk a zajt kezelni pl. a lapátok alakjának megváltozatásával vagy a lapátélen elhelyezett aktív zajcsökkentő eszközökkel, amelyek megzavarják a turbulencia mintázatát” - tette hozzá Doolan.

További bonyolító tényező a lapátok forgása, ami miatt a suhogó hang amplitúdója fel és le modulálódik. „Ezen kívül a zaj nagyon irányított, így előfordulhat, hogy aki közvetlenül a turbina alapjánál lakik, annak semmi gondja nincs, de két kilométerre az emberek nem tudnak tőle aludni” - mondta Doolan. A szélturbinákat ráadásul legtöbbször farmokba telepítik, így a szélkerekek kölcsönhatása is szerepet játszhat.

A kutatók ezért egy olyan számítógépes modellt fejlesztenek, amely nem csak egy turbinára koncentrál, hanem arra is, hogy egy nagyobb egységként, hogyan állítják elő a zajt. A modelltől azt várják a szakértők, hogy segítségével pontosan és gyorsan megbecsülhető egy-egy zajcsökkentésre kidolgozott módszerben rejlő potenciál.

Forrás: www.theengineer.co.uk

Forrás: (m)érnökbázis.hu - Ritzinger Györgycimkék: szélenergia