Az ABB szélenergia-technológiai cégbe fektet be

Az ABB nemzetközi energetikai és ipari automatizációs vállalat 2010. november 17-én bejelentette, hogy stratégiai lépésként befektetett a Pentalum Technologies nevű izraeli kötődésű vállalatba, amely a szélturbinák és szélerőműparkok működéséhez és ellenőrzéséhez szükséges érzékelőket fejleszt ki.

A Pentalum fejlesztette az innovatív LIDAR (light detection and ranging) technológiát, melynek lényege, hogy a rendszer távolról érzékeli a szélirányt a szélturbinák közelében, annak érdekében, hogy szélirányba lehessen állítani azokat.

A Pentalum rendszere alkalmazható a szélelőrejelzések és a helyszíni értékelés folyamatában is. A rendszert azzal a céllal fejlesztették ki, hogy az az eddigi mérési technológiáknál költséghatékonyabb módon legyen képes jelentősen növelni a szélerőműparkok hatékonyságát.

A befektetés az ABB Technology Ventures vállalaton, az ABB kockázatitőke-kezelő részlegén keresztül zajlott, mely olyan új és növekedési szakaszban lévő vállalatokba invesztál, amelyek az ABB által kiszolgált ipari szegmens számára stratégiai fontosságú technológiákat fejlesztenek. A Pentalum támogatásában mások is részt vettek: elsőként a Cedar Fund, majd az Evergreen Venture Partners (mindkettő izraeli cég), és a Draper Fischer Juvetson (az Egyesült Államokból).

Akadálya a szélenergia-optimalizációs rendszerek alkalmazásának széleskörű elterjedésének, hogy az azzal kapcsolatos költségek és a feladatok nagyon összetettek - mondta Girish Nadkarni, az ABB Technology Ventures igazgatója. Azért fektettünk be a Pentalumba, mert hisszük, hogy a vállalat technológiai eredményei jelentősen növelni képesek a profitot, mely kiemelkedően fontos megújuló energiaforrás fejlesztéséből és üzemeltetéséből nyerhető.

Az ABB nagy szakértelme és a szélturbina-gyártás, szélerőműtelep-fejlesztés és -üzemeltetés terén kivívott szilárd pozíciója folytán nagyon fontos, erős partnere a Pentalumnak - mondta Saige Tsadka, a Pentalum elnök-vezérigazgatója. Az általunk kifejlesztett szélérzékelő technológia jelentősen növelni képes a szélturbinák és szélerőmű-telepek hatékonyságát, és az ABB-nek kiterjedt ügyfélköre által jelentős szerepe lehet abban, hogy ezt az előnyt sikerrel vihessük a piacra.

Az ABB széles termékkínálattal rendelkezik az integrált megoldások körében, és szakértelme lehetővé teszi a szélenergia hatékony termelését, és a hálózatba történő zökkenőmentes beilleszkedését. Ügyfelei közé tartoznak a turbinagyártók, mérnöki vállalkozások, a független villamosenergia-termelők és a közművek is.

Az ABB piacvezető az energetikában és az automatizációban, és lehetőséget teremt a közművek és az ipari ügyfelek számára, hogy úgy növeljék hatékonyságukat, hogy közben csökkentik a környezeti terhelést.
Az ABB cégcsoport közel száz országban működik és mintegy 117 000 embert foglalkoztat.

Forrás: Műszaki Szaklapokcimkék: szélenergia