Ezért nem lesz nálunk szélparkparadicsom

Kisebb támogatást kap jövő évtől a terület, mint a geotermia, a biomassza vagy a biogáz.

A szabályozás nem teljesen átlátható volta, folyamatos változása és a támogatások bizonytalansága azok a kihívások, amelyekkel szembenéz a magyarországi szélenergia-szakma – közölte Jacopo Moccia, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) elemzési csoportjának vezetője a tegnapi konferencián.

Bár a szakember által felsorolt kifogások még ebben az évben megoldódhatnak, a megújulóenergia-termelésre vonatkozó új szabályozás sem kecsegteti sok jóval a szeles szakmát. A Nemzeti megújuló cselekvési terv szerint a szélenergia termelése 2020-ig ugyan nő, aránya azonban nagyjából a mostani szinten marad. A korábbi, elvben még érvényben lévő megújuló cselekvési terv nagyobb szélenergia-kapacitás létesítésével számolt.

Olyan kiemelt támogatást sem kapna a terület, mint a terv által preferált geotermia, a biomassza vagy a biogáz hasznosítása.
Nem túl biztató az a tanulmány sem, amely a Magyar Energia Hivatal megbízásából készült. E szerint a megújuló energiahordozók támogatásának a jövő évtől életbe lépő új rendszere alapján a szélenergiával előállított áram kilowattóránkénti támogatása 17-18 forint lenne, a mostaninak körülbelül a fele. A kisebb teljesítményű energiatermelő berendezések ennél jóval nagyobb támogatást kapnának. „E szerint a kisebb teljesítményű berendezések működtetése jóval többe kerül majd az adófizetőknek” – mutatott rá Fucskó József, a Magyar Környezetgazdasági Központ igazgatója.

Forrás: VG Onlinecimkék: szélenergia