Hazai anyaggal gyúrunk a szélenergiára

Magyar mérnökök által tervezett, magyar tulajdonú technológia alkalmazásával gyártott szélerőmű-generátorokkal lép egyet a zöld gazdaság ösztönzése. A 6 milliárd forint értékű beruházás 200 munkahelyet teremt Tiszaújvárosban.

Mind a kormányprogramban, mind az Új Széchenyi Tervben kiemelt fontossággal bír a megújuló energiaforrások hasznosításának növelése,valamint az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési és gyártási tevékenység, illetve a zöld gazdaság ösztönzése – mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium Energiastratégiáért és Otthonteremtésért felelős államtitkára 2010. október 15-én Tiszaújvárosban a Tisza Elektrometál Kft. új szélerőmű-generátorház gyártócsarnokának alapkőletételén. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az első fázisában a 6 milliárd forint értékű beruházás 200 munkahelyet teremt.

Bencsik János kiemelte: a zöld gazdaság fejlesztésének egyik lehetséges eszköze a szélenergia hasznosítás és az ahhoz kapcsolódó háttéripar ösztönzése.A szélenergia hasznosítás világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő és bővülő terület a megújuló energiák között. Hazánkban az elsőszélerőmű 2000. évi megjelenése óta már 37 településen 155 szélturbina működik, kapacitásuk 2010. szeptemberében meghaladta a 295 MW-ot.

Jelen projekt tervezése és megvalósítása során a beruházó kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődés kritériumainak minél magasabb szintűfigyelembevételére. Ezt segíti elő az anyag- és energiatakarékos termelés megvalósítása, a hulladékok technológiailag lehetséges mértékűcsökkentése és a környezetszennyezés mindenkor elérhető minimalizálása.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a gyártáshoz szükséges eszközök egyik legnagyobb beszállítója az Excel-Csepel Szerszámgyártó Kft. lesz,így magyar mérnökök által tervezett, Magyarországon gyártott, magyar tulajdonú technológia alkalmazására kerülhet sor - áll a közleményben.

A beruházás teljes költségének 26 százalékát – mintegy 1,5 milliárd Ft-ot– az Európai Unió finanszírozza a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Forrás: Privátbankárcimkék: szélenergia