Híd a megújuló energiákhoz

Ha a mindennapi életünkhöz szükséges összes energiát megújuló forrásokból szeretnénk kinyerni, akkor a műszaki megoldásokon és innovációkon felül nagy fokú kreativitásra is szükségünk lesz a számtalan napelem és szélturbina elhelyezéséhez.

Egy olasz tervezőcsapat új konstrukciója, a "Nap-Szél" híd kiváló példa erre a találékonyságra, a hatalmas völgyhíd szerkezet ugyanis nem kevesebb, mint 115.000 háztartást tudna ellátni kizárólag megújuló energiaforrásokból.
 


A Gizmagban és a Dicovery-n is közzétett elképzelés Francesco Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino közös agyszüleménye. Koncepciójuk az Olaszországban kiírt „Solar Park Works - Solar Highway” újrahasznosítási pályázat egyik pályaműve, melyben a nevezőknek egy Bagnera és Scialla városok között átnyúló autópálya-viaduktot kellett modernizálniuk. A magasban átívelő híd több száz méterrel a föld fölött magasodik, ami nem éppen az a közeg, ahol a hatalmas szélturbinákat el szokták helyezni, pedig a pontosan a nagy magasságokban átívelő hidak azok, amik leginkább ki vannak téve az elemeknek. A magasság és az itt uralkodó szelek együttese ideális a szélenergia termeléséhez.

A tervezők 26 szélturbinát integrálnának a híd tartószerkezetébe, ez azonban csak az egyik fele a megújuló energiaforrásokat kiaknázó megoldásoknak. Valószínűleg többeknek szöget ütött a fejébe, hogy hol találjuk meg a koncepció elnevezésében szereplő napenergiát? A tervezők, az útburkolatot sem hagyják érintetlenül, a hagyományos szürke aszfaltot napelemek sűrű hálózata váltja fel, amiket egy erős, ugyanakkor átlátszó borítás véd majd meg a forgalom által támasztott viszontagságokkal szemben.
A két rendszer együtt évente 36 millió kWh energiát termel, és egyáltalán nem zavarja a forgalmat, illetve a forgalom sem zavarja az energiatermelést. Az olasz tervezet második díjat nyert a pályázaton.

Forrás: SG.hucimkék: szélenergia