Kiszámíthatatlan, szeszélyes energiaforrás a szél

Mint energiaforrás egyenetlen és időszakos. S ha erősen fúj is, legintenzívebb megnyilvánulása nem feltétlenül esik egybe a fogyasztás csúcsidőszakával.

Drága biznisz a szélenergia: a felmérések szerint még az optimális széljárású helyen létesített, több tucat szélturbinából álló szélkerékpark átlagos teljesítménye sem haladja meg a névérték ötödét.

Mint infrastruktúra is több ráfordítást igényel: a (tengeri) vízerőműveket hamarabb fel tudják építeni, a fúrás után üzembe helyezett geotermális erőműveknek pedig kisebbek a működési költségeik.

A technológiai fejlődés célja e területen, hogy megtalálják a szélenergia-tárolás leghatékonyabb és legolcsóbb módjait. Ennek anyagi vonzatai is vannak az energiatermelők számára: az éjszaka kellős közepén "befogott" és hálózatba juttatott szélenergia például olcsó, a csúcsidőben eladott szélenergia jóval többet kóstál. Nem mindegy hát, hogy egy áramszolgáltató vállalat mikor szerzi be a szélenergiát, és mikor adja tovább ügyfeleinek.

Az USA-ban több cég fejleszt olyan eszközöket, amely lehetővé teszi, hogy "kiegyenlítődjenek" a szélenergia-termelés esetlegességei, s csak kisebb, percenként néhány megawattos ingadozásokat kelljen elviselnie a rendszernek bizonyos napszakokban. Más fejlesztők azzal kísérleteznek, hogy akkumulátorokban tárolják a szélenergiát. Az Energiaügyi Minisztérium 117 millió dolláros kölcsönt ítélt meg ez irányú fejlesztéseknek.

A Google hálózata
A Google és a Good Energies befektetési cég tavaly jelentették be, hogy beszállnak egy 5 milliárd dolláros összköltségű hálózat kiépítésébe, ami hiányzó láncszem lenne a megújuló energiák amerikai terjesztésében. A 350 mérföldes (mintegy 563 kilométer hosszú) kábel az óceán alatt húzódna és az Atlanti-óceánra telepítendő szélkerekeket kötné össze a szárazfölddel.
A két cég 37,5 százalékos részesedéssel bírna a projektben, a japán Marubeni 15 százalékkal. A hálózat kapacitása 6000 megawatt lesz, ami két atomerőmű erejének felel meg, első részeit várhatóan csak 2016-ban kötik be az ország áramhálózatába. A kivitelezés utolsó munkálatai 2021-re zárulnának le.
Az Atlanti-óceán vizei viszonylag sekélyek a szárazföld mentén, így a parttól legalább 20-30 kilométeres távolságban is alkalmas hely a szélkerekek telepítésére. A Csendes-óceánnak ezzel szemben egyenetlen a ”padlózata”.
 
Forrás: Piac&Profit


cimkék: szélenergia