Szélenergia-tárolót tervez az E.ON

A világon elsőként épít nagyszabású szélenergiatároló-komplexumot az E.ON, Észak-Németországban. Az energaióriás a megújuló energiaforrások tárolási problémájának megoldását reméli a beruházástól.

A megújuló energiaforrások iránt tapasztalható megnövekedett igény kiszolgálására az E.ON energetikai konszern a világon az első nagyobb méretű, elektrolízissel működő energia-tárolókomplexum felépítését tervezi Észak-Németországban. A beruházástól többek között a megújuló energiaforrások tárolási gondjainak megoldását reméli a vállalat. "A megújuló energiaforrások legnagyobb problémája, hogy a termelésük nem egyenletes, reményeink szerint a beruházással sikerül ezt kiküszöbölnünk" - mondta Klaus-Dieter Maubach az E.ON fejlesztési vezetője hétfőn. A Financial Times szerint a komplexum pontos helyszínéről még folynak az egyeztetések, de a konszern mindenképpen az Balti-tengerre tervezett offshore-szélerőmű platformok közelébe tervezi a tárolóegység felépítését.

Az E.ON tervei szerint tárolókomplexum a szélerőművekkel megtermelt elektromos energiával a tengervízből hidrogént állít elő, amelyből az üvegházhatású szén-dioxidal reakcióba lépve metánt termelnek. A metánt azután a jelenleg földgáz szálllítására és tárolására szolgáló infrastruktúrával bárhol és bármikor hasznosíthatnák. A szélerőművekkel megtermelt energiát így akár heteken keresztül is tárolhatnák, amelyre a jelenlegi tárolórendszerek nem alkalmasak. Az eljárás hátránya, hogy az elektrolízis jelenleg nem hatékony eljárás, a hidrogén fejlesztlése ugyanis nettó energiaveszteséggel jár.

Más energiacégek is komoly megújuló-energetikai beruházásokat terveznek a Balti és az Északi-tenger térségében, így az RWE és a EnBW is, az utóbbi konszern a május elején helyezte üzembe az első nyílt-tengeri szélerőmű platformját, a Baltic-1-et.

szerző: Energiainfocimkék: szélenergia