Szélenergiára váltanak nyugaton

A szélenergiát eddig szinte alig hasznosító Franciaországban nagy pénzeket mozgat meg az állam, hogy tengeri szélturbinákat állítsanak üzembe. Az angol kormány is ilyen projektekbe önti az állami támogatást.

Belgium, Dánia, Hollandia, Írország, Svédország, Németország mind csatlakozott azon államok sorába, melyek a tengerek fölötti szeleket is igénybe veszik energiatermelésre.

Franciaországban, ahol eddig mindössze a fogyasztás 2 százalékát tette ki a szélenergia, a kormány 14 milliárd dollárt fordít az első tengeri szélkerék-park létrehozására, mely 600 szélturbinát ölel fel és 3000 megawatt kapacitású lesz. Az ország elektromos energiája 74 százalékát nukleáris energiából fedezi, amit több mint 40 atomerőmű termel meg. A tengeri létesítmény 3 kisebb atomerőmű teljesítményével ér majd fel és 10 000 zöld állást teremt. A kivitelezőket közberuházási pályázaton versenyeztetik és választják ki.

A francia szélenergiai lobbicsoport vizsgálatai szerint tengeri szélenergiával akár 10 000 megawatt kapacitást is el lehetne érni az országban. A párizsi kormány célja az, hogy 2020-ra 25 000 megawattos teljesítményt érjenek el, adta hírül a Reuters. E célra 20 milliárd eurót (28,6 milliárd dollárt) szán a következő 10 évben.

Az ország EU felé történt vállalása szerint energiafogyasztása 23 százalékát kell megújuló forrásból kielégítenie. (Magyarország esetében ez az arány 14,5 százalék.)

Anglia, mint szigetország bővelkedik a tengerekben. A kormány itt is felismerte, hogy e területek kiaknázhatók energetikai szempontból. Olyannyira, hogy összesen 40 gigawattnyi tengeri szélenergia-erőmű megépítésére adott engedélyt.

Az ország vizeiben jelenleg 1700 tengeri szélkerék van az engedélyeztetés vagy az építés fázisában. Anglia 2020-ra 32 000 megawattot kíván szélenergiából előállítani (a Reuters szerint ez elegendő lenne a nemzeti energiaigény 25 százalékának lefedésére), jelenleg 1300 megawattot produkál, amivel világelső a tengeri szélenergiában.

A SeaEnergy nevű cég úgy fogalmazott, ebben az évtizedben 30 százalékkal kell csökkentenniük a kivitelezési költségeknek, különben a szektor nem képes garantálni, hogy kellő mértékben növelje kapacitását a 2020-ra vállalt megújuló arány elérése érdekében.

A PricewaterhouseCoopers kalkulációja szerint 3,5 millió euró beruházás szükséges 1 megawattnyi tengeri szélenergia kapacitás megépítéséhez, a szárazföldön azonban ez csak 1,6 millió euróba kerül.

Forrás: Piac&Profitcimkék: szélenergia