Szélpark a szlovákiai Komárom térségében

Mintegy 60 szélerőművet terveznek a közeljövőben felépíteni a szlovákiai Révkomárom környékén német és osztrák befektetők

A várható költségeket mintegy 185 millió euróra becsülik - közölte a SITA, szlovák kereskedelmi hírügynökség. A szélerőműveket a német Green Answers és a szlovák Bystricky Wind Power építené fel. Mindkét cég többségi tulajdonosa osztrák befektető. A szélerőműveket a Komárommal szomszédos Csallóközaranyos, Szentpéter és Megyercs falvak kataszterében építenék fel.

Szentpéteren a Bystricky Wind Power tervez felépíteni 20-30 szélerőművet attól függően, a terv melyik változatát hagyják jóvá az illetékes hatóságok. Ettől függ a beruházás értéke is, amely 63 millió eurótól 95 millió euróig terjed. A projektet még az idén szeretnék megvalósítani.

A Green Answers Csallóközaranyoson és Megyercsen tervez 21 vagy 29 szélerőművet, s beruházás tervezett értéke 70-90 millió euró. A szélerőművek beépített teljesítménye 48 megawatt, illetve 15 megawatt lesz - közölte a hírügynökséggel Reinhard Vöhringer, a Green Answer ügyvezetője. Elmondta: az engedélyezési folyamat már a vége felé jár, s a szélerőműveket 2012 végéig akarják felépíteni.

Igor Gallo, a szlovák áramátviteli hálózat szóvivője a SITA-nak azt mondta, hogy az illetékes szlovák hatóságok az idén már nem adnak ki újabb engedélyeket
szélerőművek vagy naperőművek építésére. Hasonló álláspontra helyezkedett a szlovák ipari minisztérium is. A tárca megerősítette, hogy Szlovákiában szigorítják a zöld energiaforrások kihasználásának szabályait.

Reinhard Vöhringer azt mondta: a szigorúbb feltételek ellenére a Green Answers Szlovákiában marad, mert új lehetőségeket lát a zöld energia kihasználására.

szerző: ifj. Kokes Zoltán (Energiainfo)cimkék: szélenergia