Több millió Eurónyi szélenergetikai beruházási lehetőségtől esik el Magyarország

Szerény célkitűzések, késlekedés a széltender kiírásában, a jogszabályi környezet tisztázatlansága. Mindezek oda vezetnek, hogy nem épülnek új szélerőművek, azaz nem jön létre mintegy 450 millió euró értékű beruházás. Ez a határozott üzenete annak a szakmai rendezvénynek, melyet az Európai és a Magyar Szélenergia Társaság (EWEA és MSZET) közösen szervezett 2011. július 5-én Budapesten.

Sajtóközlemény - Magyar Szélenergia Társaság

A Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv 2010 végére 330 MW beépített szélenergia kapacitást irányozott elő, de ebből csak 295 MW valósult meg - a hiányzó kapacitás jelenti a 42 millió euró elvesztett beruházást az EWEA számításai szerint. A Cselekvési Tervben 2020-ra kitűzött cél: 750 MW szélenergia kapacitás a fele annak az 1.200 MW-nak, ami az EWEA szerint megvalósítható lenne.

Ilyen nem túl ambíciózus 2020-as célkitűzéssel a következő 9 évben Magyarország 450 millió euró beruházási lehetőséget veszthet.

Ezenkívül nagyfokú bizonytalanságot okoz az, hogy a megújulókból villamos energiát előállítók áram átvételi árának csökkentése van napirenden, valamint azzal, hogy késlelteti a 410 MW új szélenergia kapacitásra szóló tender kiírását annak ellenére, hogy a villamosenergia-hálózat képes ennél több szélenergia befogadására is.

„Az ambíció hiánya, a jogi bizonytalanságok és a késlekedések óvatosságra intik a beruházókat." - mondta Pierre Tardieu, az EWEA szabályozási kérdésekkel foglalkozó tanácsadója.

A magyar szélenergia szektort a teljes megtorpanás veszélye fenyegeti 2011-ben, hiszen nagyon kevés új kapacitás beépítésére nyílik esély Bíróné Dr. Kircsi Andrea, a Magyar Szélenergia Társaság elnöke szerint.

"Alapvető fontosságú, hogy a hatóságok nagyobb átláthatóságot, és a beruházók számára stabilitást biztosítsanak, amennyiben azt akarják, hogy az ígéretes kezdet után a szélenergia felhasználása nőjön, és létrejöjjenek azok a jelentős beruházások, amelyek megvalósíthatók lennének a szélenergia szektorban." - tette hozzá Tardieu.

A konferencián elhangzott előadások innen letölthetők.

Forrás: Zöldtech.hucimkék: szélenergia