közhasznú szervezet

Az MPE és az általa életre hívott Regionális Pellet Klaszter elsődlegesen az ismeretterjesztést tűzte ki céljául, hogy itthon is ismertté váljon ez a Nyugat-Európában rendkívül népszerű olcsó, környezetbarát, s nem utolsó sorban kényelmes energiaforrás.

A szervezet Magyar Pellet Egyesület néven, a kezdeményező zalai klasztertag székhelyén jött létre, beleznai székhellyel, 2008 júniusában, jogerős bejegyzésére 2008. augusztus 28-án került sor. 12 taggal alakult, jelenleg 16 tagja van, ebből 13 KKV, egy tudományos intézet, egy környezetvédelmi civil szervezet, és egy vezető ágazati szakértő magánszemélyként csatlakozott. Elnöke a klaszter legnagyobb tagjának (Sárváron évi 40.000 db tüzelőberendezést gyártó vállalkozás) ügyvezetője, Bodri Gabriella, munkáját négy operatív alelnök segíti. A klaszter tagjai között pelletgyártással, pelletkészülékgyártással, pellet alapú rendszerek és pelletgyártó gépsorok fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, valamint vezető környezetipari szakértők találhatók.

Ugyancsak kiemelt feladatként kezeli a hazai minőségi termékpálya-rendszer (pelletszabvány) kialakítását a Magyar Pellet Egyesület. A hazai alapanyagból, hazai munkaerővel, helyben termelt és helyben maradó energiaforrás jövője ugyanis az MPE véleménye szerint éppen az úgynevezett agripellet . A jövőben az ágazatnak az alapanyagbázis szélesítésére kell törekednie, legyen az az agráriumból származó hulladék (kukoricaszár, szalma, napraforgóhéj, szőlővenyige, stb.), erdészeti művelésből megmaradt hulladék (erdőalja, vágástéri apadék, stb.), vagy az EU-forrásokból a magyar gazdák számára jelenleg is támogatott, speciálisan energetikai célra telepített rövid vágásfordulójú faültetvényekről származó apríték, illetve egyéb energianövények. Az agripellet szabvány megalkotása egyaránt érdeke a gyártónak, a hulladékot és vagy energianövényt értékesítő termelőnek, a forgalmazónak, a fogyasztónak– végső soron a hazai gazdaságnak.

Az induló hazai piac törésektől mentes fejlődésének alapja – éppen a nyugat-európai példákból okulva – a szabályozott piacfejlesztés. Ennek megalapozásaként készítette el az MPE Ágazatfejlesztési koncepció javaslatát, amelyet folyamatosan eljuttat a döntéshozókhoz, szakmai szervezetekhez. Emellett egy – szintén a piac épülését segítő – adatbázis kiépítése kezdődött meg, mely az ágazat valamennyi szereplője, de a fogyasztók és a döntéshozók számára is hasznos információk forrása lehet.

A már említett külföldi eredmények átvétele érdekében az MPE  kapcsolatot épít más országok ágazati szervezeteivel.

Az ágazat – a fogyasztók védelme érdekében a Védjegy program elindításával kívánja elősegíteni az MPE, hogy a hazai piacon csak megfelelő minőségű pellet és pelletkészülékek nyerhessenek teret.

Közhasznú céljaink között szerepel a megújuló energia használattal kapcsolatos tudatformálás, oktatások, képzések szervezése, elsősorban épületgépész, építész, valamint a megújuló energiarendszerek, azon belül pellet fűtésrendszer iránt érdeklődő szakemberek körében.

Kapcsolat: Bodri Gabriella, elnök
Elérhetőség: 8855 Belezna Pellet major 1. 
Tel.: 93/519-053
Fax: 93/519-054
E-mail: posta@mapellet.hu
Honlap: www.mapellet.hu

 cimkék: