Hamarosan itt az új európai pelletszabvány
A pelletgyártók szembesültek azzal, hogy a folyamatosan növekvő faforgács-keresletet a fűrészüzemek nem tudják kiszolgálni, így megkerülhetetlenné vált az agripelletek bevonása a pelletpiacra. Jakab Andrea, a Magyar Pellet Egyesület (MPE) irodavezetője a Vidék és Gazdaságnak elmondta: az EU szabványügyi testület az utolsó simításokat végzi az új európai pelletszabványon.
Nyílt levél a miniszterelnöknek energianád ügyben
Szerdán az interneten szétküldött nyílt levélben kért választ Orbán Viktor miniszterelnöktől egy a szakterületen érdekelt cég ügyvezetője, aki évek óta szorgalmazza egy energianád program beindítását. Egyebek közt azt kérdezte, miért nem kell az országnak 70-80 ezer új munkahely.
Fás-, és lágyszárú energiaültetvények telepítése - ismertető
Pályázati ismertető fás-, és lágyszárú energia ültetvények, energianövények telepítésének támogatásáról. Az ismertető célja a jogcímhez kapcsolódó információk összefoglalása.
Kristianstad az első biováros
A svédek eddig leginkább az ABBA-ról, a Volvóról és az IKEA-ról voltak igazán ismertek. Mostantól azonban elmondhatják, hogy övék az első olyan városa, amely csak megújuló energiából látja el magát.
Európa felével növelheti a biomassza energia célú használatát
A mezőgazdasági biomassza és az erdészeti faapríték az a bioenergia forrás, amit jelenleg sokkal kisebb mértékben alkalmaznak annál, mint amilyen mennyiségben rendelkezésre áll.
Dilemmák a pellet és fafűtés finompor kibocsátásával kapcsolatban
A tanulmányok vizsgálják a pellet-fűtésből származó finompor kibocsátást ausztriai példákon keresztül.
Felajánlásokból létesítenek mintaültetvényeket a vörösiszap sújtotta mezőgazdasági területeken
Állami támogatás nélkül már a harmadik kísérleti energiaültetvény létesül a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területeken, a fűz- és nyárfa fajokat különböző intézmények, cégek és a fajtatulajdonosok segítségével telepítették hektáronként 500 ezer forintos költséggel.
Kivonulnak a cégek, ha nem lesz rend a KÁT körül
Komoly hőellátási problémákat és a megújuló energiákat alkalmazó projektek visszaesését jósolja a szakma a KÁT (kötelező áramátvételi törvény) megváltoztatása miatt. Ennek következményeként a KÁT körüli bizonytalanságokra hivatkozva már induló biogáz projektek finanszírozását vonta vissza nemrég egy pénzintézet. Ezt követően hazai piacon tevékenykedő több beruházó is megerősítette, a politikai döntéshozók részéről mielőbbi konkrét törvényrendezést várnak, ellenkező esetben megfontolják kivonulásukat Magyarországról.
Biobrikettgyárat építenek Jászladányban
Biobrikettüzemet építenek Jászladányban, az évi 4000 tonna, lakossági felhasználásra alkalmas tüzelőanyagot előállító új létesítmény a Gold Brikett Kft. zöldmezős beruházásaként készül el, 50 százalékos állami támogatással - közölte Dankó István, az alsó-jászsági település független polgármestere csütörtökön.
Beszámoló a varsói Biogáz Konferenciáról
Biogáz - Célok, potenciálok és népszerűsítés a közép-európai régióban címmel rendezte meg a 4 biomass projekt első nemzetközi fórumát a varsói gazdasági Minisztériumban 2011. április 7-én.
Fásszárú energianövényeket preferál a VM a devecseri tájrehabilitációban – Szász segítség a finanszírozásban
Fásszárú energianövényeket preferál a VM a devecseri tájrehabilitációban – Szász segítség a finanszírozásban
Négyhektárnyi területen készítették elő a terepet fásszárú energianövények számára Devecser és Kolontár között, itt még áprilisban nyár- és fűzültetvényeket, valamint arányaiban kisebb területen energianádat is telepítenek – mondta el az agromonitor.hu-nak Gyuricza Csaba, a gödöllői Szent István Egyetem docense, a tájrehabilitációs szakmai konzorcium vezetője.
Százmilliót hozhat Fűzfőnek az új biofinomító
Várhatóan májusban kap létesítési engedélyt a hatóságoktól a balatonfűzfői biofinomító; a barnamezős beruházás első ütemének tervezett költsége 12 milliárd forint, a projektcég jelenleg még szakmai befektetőket keres - mondta Kovács László, a Hunest Biorefinery Kft. ügyvezető igazgatója.
Biogáz erőműre pályázik Tatabánya
Közös céget alapít a tatabányai önkormányzat és a hulladékkezelő AVE Tatabánya Zrt., mellyel biogáz erőmű létesítésére nyújtanak be pályázatot - tájékoztatta a polgármester csütörtökön.
Bioenergia előállítás és hasznosítás vidékfejlesztési többletei - tanulmány
"....A legnagyobb lehetőség mindezek mellet az önkormányzatok kezében vannak. Ezek az intézmények – köztudottan – jó ideje forráshiánnyal küzdenek. Az önkormányzati fenntartású intézmények jelentős része több évtizede épült, ennek következtében az épületek hőmegtartási képessége nem felel meg a korszerű energiatakarékos létesítményeknek és fűtési rendszerük is elavult. Az ilyen intézményeknél, amennyiben a közelben megfelelő mennyiségű tűzifa, nyesedék, apríték gyűjthető be, vagy elég – a fás és lágyszárú energetikai ültevényekhez szükséges – terület áll rendelkezésre, egy biomassza kazán beépítése segíti az energiafelhasználás csökkentését. Ezzel jelentős költségek takaríthatók meg és növekszik az élőmunka-igény is. Az önkormányzatok számára rendelkezésre állnak közmunkaprogramok, amelyeket nem tudnak kihasználni, hisz csak nagyon időszakos munkát tudnak biztosítani a közmunkások részére. A biomassza felhasználás egy önkormányzat esetében 100 KW-1,5 MW teljesítményű kazán beépítését jelentheti. Ennek biomassza alapanyagigénye 10-150 tonna/ha/év. Ennek érdekében közmunkaprogram révén egy önkormányzati intézmény akár 20 közmunkást és 15 idénymunkást alkalmazhat. Ha azt vesszük, hogy Magyarországon 3168 önkormányzat működik, a köz- és alkalmi munkások száma ezen a területen is jelentős lehet....."
Pellet szabványok, minőségi tanúsítványok
A fa pellet minőségi védjegye a DINplus embléma, amely rövid idő alatt ismertté vált. Ám az új minőségi tanúsítvány - az ENplus - maga mögött hagyta a szövetségeket.
Bioenergetika - energetikai faültetvények
A sárvári Erdészeti Tudományos Intézet alaptevékenysége a kutatás, de rendelkezik olyan szaktudással, eszközrendszerrel, kutatási termékként előállított növényanyaggal, amelynek további hasznosítására vagy értékesítésére lehetőség van. Csemetekertjeinkben a nemesítési és génmegőrzési feladatokon túl csemete és dugványtermelés is folyik.
Megkezdték az energianád betakarítását Felsőpetényben
Az évek óta belvíz alatt álló Nógrád megyei ültetvényeken a hideg tette lehetővé a munka megkezdését, hektáronként 15-20 tonna learatására számítanak.
Biobrikett gyártó üzem létesült Beszterecen
Éves szinten mintegy 15 ezer tonna biobrikett előállítására képes az az üzemegység, amelyet kedden adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen.
Unesco: nem épülhet szalmatüzelésű erőmű Szerencsen
Nem szabad megépíteni Szerencsen, még a várostól keletre eső területen sem a tervezett szalmatüzelésű erőművet. Egy ilyen létesítmény súlyos, negatív hatást gyakorolhat a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék kiemelkedő egyetemes értékét hordozó számos jellegzetességre.
Bemutató energiaültetvény a vörösiszap helyén
A vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területen fajtánként négy-öt hektáros bemutató energiaültetvényt hoznak létre Devecser és Kolontár között; a különböző fajtájú növények telepítését az állam finanszírozza - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
 
1-20   21-40   41-60   61-80