Energetikai célú fás szárú ültetvények gyakorlati jogi kérdései
Amennyiben energetikai célú fás szárú ültetvényt kíván bárki telepíteni tisztában kell lennie ezen tevékenységet szabályozó 71/2007 (IV.14) kormányrendelet és a 45/2007 (VI.11) FM rendelet tartalmával.
Biogázerőmű létesül Szegeden
Biogázerőmű létesül Szegeden
A Zöldforrás Energia Kft. az EDF DÉMÁSZ Zrt. leányvállalataként működik. Az erőmű megvalósításának ötlete évekre nyúlik vissza, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatásának gyakorlati megvalósítását jelenti, és több helyi vállalkozás együttműködésével jön létre. A projekt megvalósításának a célja, hogy sertéshígtrágyából kinyert biogázra alapított kogenerációs megújuló kiserőmű létesüljön, amely villamos- és hőenergia-szolgáltatást tud biztosítani. A projektről az EDF DÉMÁSZ Zrt. vezérigazgató-helyettesét, Hiezl Józsefet kérdezte a Gazdasági Tükörkép Magazin.
Csalódást okozhat a biomassza
Német klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy túlértékeljük a biomassza alternatív energiaforrásként betöltött szerepét. Bár egy friss tanulmány szerint 2050-ben a világ áram- és hőellátásának húsz százalékát lehetne növényekből fedezni, ahhoz jóval több területre és temérdek vízre lenne szükség.
Fa vagy fű? Ez itt a kérdés...
Fa vagy fű? Ez itt a kérdés...
A megújuló energiaforrások, és ezen belül a biomassza felhasználása egyre elterjedtebb világszerte. Azonban a tüzelőanyag tekintetében még most is sok a kérdés. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fásszárú növények elégetése fűtéstechnikailag kevésbé káros, míg az energiafüvek körül sok még a megoldandó probléma.
Fejleszti biogáz kapacitását a kaposvári cukorgyár
Saját know-how alapján a cukortermelés melléktermékeinek felhasználására épülő biogáz-termelő berendezések már eddig is működtek a kaposvári cukorgyárban, ám most még hatékonyabbá teszik a rendszert, így az üzem energiaigényének a felét fedezik ilyen forrásból a jövőben.
Csak a zöld áram kap zöld utat
Csak a zöld áram kap zöld utat
A jelenleginél akár nagyságrendekkel több biogázüzem is működhetne hazánkban, ha megszűnnének a létesítésüket akadályozó adminisztratív és pénzügyi akadályok. Az itthon keletkező szerves hulladékkal és növényi biomasszával a fosszilis energiahordozók 30–40 százalékát is kiválthatnánk.
Rekordmennyiségű hidrogént állít elő egy baktérium
A hidrogén a jövő energiahordozója lehet, előállítása azonban csak akkor környezetbarát, ha nem kell hozzá fosszilis tüzelőanyag. Egy amerikai kutatócsoport olyan cianobaktérium fajtával kísérletezik, amely elhozhatja az áttörést a napfényből és szén-dioxidból történő hidrogéntermelésben.
Pelletgyár épült Tiszaújvárosban
Elkészült és megkezdte próbaüzemét a miskolci székhelyű, magyar-olasz tulajdonú Eko Fire Pellet Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pelletgyára a Tiszaújvárosi Ipari Parkban felépült. A beruházás mintegy ötmillió euróba került, a gyár teljes kapacitással januártól üzemel.
BIOBRIKETT - ragasztóanyag nélkül
BIOBRIKETT - ragasztóanyag nélkül
A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lehet. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, koksz és a tüzifa kiváltására.
Biomassza – jelen, jövő
"Biomasszát fenntarthatóan" címmel önkormányzatoknak és szakmai szervezeteknek rendezett konferenciát november 29-én az ENERGIAKLUB a Szent István Egyetem Környezet-és Tájgazdálkodási Intézettel közösen. A konferencia a hazai biomassza-felhasználás gyakorlati kérdéseire és a már megvalósult jó példáira összpontosított.
Jolánkai Márton - Energianövények termesztése
Jolánkai Márton 2010. december 2-án, a Szent István Egyetemen elhangzott előadása letölthető.
Milliós megtakarítás zsírégetéssel
Készülőben Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzeme
Áram helyett hőt kellene előállítani a biomasszából
Az előállítás rossz hatásfoka miatt a biomasszából villamos áram helyett hőt kell előállítani, ezt pedig decentralizáltan kell megtenni, vagyis ki kell építeni a falvak biomassza távfűtését - mondta Büki Gergely professzor az Energiapolitika 2000 Társulat fórumán kedden Budapesten.
Folytatnák a pelletüzem és a biomassza-erőmű építését Szászberken
Az olasz többségi tulajdonban lévő Ecopellet Kft. mindenképpen meg akarja valósítani a szászberki ipari parkban torzóként félbemaradt pelletáló üzemét és a hozzákapcsolódó biomassza-erőművet - közölte Alapi József, a Szolnok megyei település október 3-án megválasztott új polgármester kedden.
Zöldenergiák távhő célú hasznosítása
Egyre divatosabbá, de főként időszerűvé vált a megújuló energiával való foglalkozás. A természeti katasztrófák, a Föld kimerülőben lévő és mind drágábban értékesített energiakészletei arra hívják fel a figyelmet, hogy már nem elég tanácskozni, beszélni a kérdéskörről, minél sürgetőbben hozzá kell látni a probléma gyakorlati megvalósításához. A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. energia­stratégiájának egyik legfontosabb mottója, a versenyképes, energia költséghatékony és energiatakarékos felhasználás megvalósítása mellett a környezetbarát, megújuló energiaforrások széles körű alkalmazása, melyről Korózs András, a társaság ügyvezető igazgatója beszélt a Gazdasági Tükörkép Magazinnak.
Európai falemezgyártók a biomassza égetés ellen
Az európai falemezgyártók szerint munkahelyek megszűnéséhez vezethet, hogy a biomasszára mint megújuló forrásra épülő energiaszektor ugyanazt a faanyagot használja nyersanyagként, mint ezek a vállalkozások.
Energianáddal váltanák ki az import földgáz egy részét
Az ország gázszükségletének egy részét kiváltó, a magyar munkaerő- és energiapiacot, valamint az agráriumot is jelentősen érintő országos energianád-termelőrendszer kiépítését tervezi a Nád MPS-H Kft., erről előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a kormány képviselőivel.
Pelletgyártó üzemet avattak Tuzséron
Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át pénteken, október 1-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron.
Az energianád
Magyarországon jelenleg csak 500 hektáron termelnek energianádat, de a Magyar Agrárkamara szerint az erőművek nagy mennyiségben fogadnák tüzelőanyagként, és más hasznosítása is lehetséges.
 
1-20   21-40   41-60   61-80