2012.01.04.
Magyarország elsőként adott el az újfajta szén-dioxid-egységből
Magyarország elsőként adott el a Kiotói Jegyzőkönyv újfajta szén-dioxid-kvóta termékéből (Removal Units, azaz RMU) - írta csütörtökön a Point Carbon karbonpiaci portál.
2012.01.04.
Legyen újra korlátozott a tervezési jogosultság!
Az épületgépészeti tervezési, szakértői, tervellenőri tevékenységet érintő rendeletek módosítását kezdeményező javaslatok, melyet az Épületgépészeti Tagozat Minősítő Bizottsága állított össze.
2012.01.04.
Használt lakásoknál is kötelező a zöldkártya
Ez év januárjától az eladó használt lakásokra is ki kell váltani a zöldkártyát, különben nem jegyzi be a földhivatal az adásvételt – emlékeztetett az m1 Híradója.
2011.12.14.
A durbani konferencia a klímaváltozás elleni harc szolgálatában
Az Európai Uniónak most először sikerült nagyszámú, mintegy 120 progresszívebb fejlődő országot – főként a legkevésbé fejlettek és az afrikai országok közül – maga mellé állítania, és ezzel nyomást gyakorolnia olyan feltörekvő és jelentős kibocsátó partnereire, mind Kína vagy India.
2011.12.14.
Az Országgyűlés elfogadta az egyes energetikai törvények módosítását
Az Országgyűlés által a tegnapi nap folyamán elfogadott, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a bányászatról, a villamos energiáról, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvények módosításait tartalmazza.
2011.12.14.
Kiábrándító helyzetben az építőipari kivitelezők - felmérés
Az Építésinfó.hu csoport tartozó oldalak (Szigetelésinfo.hu, Téglainfo.hu, Tetőinfo.hu, Cementinfo.hu) által október közepe és november közepe között elvégzett felmérés az építőipari kivitelezők elkeserítő helyzetéről tanúskodik.
2011.12.14.
Épületgépészeti Minősítési Ügyrend
Az E-Gépész Online Szaklap Nagy Gyulával, a Tagozat Minősítő Bizottságának elnökével arról a munkáról beszélgetett, amelyet a Bizottság végzett el a minősítések egységes elvrendszer alapján való értelmezése, a jogszabályok értelmezése terén. A Cikkünk megtalálható az új minősítési ügyrend is.
2011.12.14.
Új helyettes államtitkár a megújuló energia szakterület élén
A miniszterelnök a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára 2011. december 1-jei hatállyal Pőcze Orsolyát nevezte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fenntartható energiagazdálkodásért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárának.
2011.12.14.
Fellegi Tamás: az energiafüggőség csökkentésének természetes eszköze a hatékonyság javítása
Csökkenteni kell Magyarország energiafüggőségét, ennek legolcsóbb és természetes eszköze, amelyet mindenki elfogad, az energiahatékonyság javítása - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Szegedi Tudományegyetemen.
2011.11.30.
Hová rejtsük a szén-dioxidot?
Az Energiaklub legújabb tanulmánya szerint nem megalapozott a szén-dioxid földalatti tárolásának szánt szerep a klímaváltozás elleni küzdelemben. A geológiai tárolás lehetősége annak ellenére kap egyre nagyobb figyelmet a nemzetközi tárgyalásokban, hogy a módszer körül sok a bizonytalanság.
2011.11.30.
Biomasszáról önkormányzatoknak
Mi a közös a kukoricaszárban, a szennyvíziszapban és a laskagombában? Akárcsak egy sertéstelepen előállított biogáz, vagy az erdészeti nyesedék, mindegyikük alkalmas lehet arra, hogy csökkentse az egyre tetemesebbre rúgó energiaszámlákat. Az Energiaklub és a Szent István Egyetem november 24-i konferenciájának résztvevői a biomassza felhasználás lehetőségeiről, a finanszírozás kérdéseiről és a tervezés fontosságáról kaphattak naprakész információkat.
2011.11.30.
Bencsik: "2013-tól lehet új megújuló támogatási rendszer"
Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára egy mai konferencián úgy fogalmazott, hogy a megújuló energia támogatási rendszerrel, a METÁR-ral kapcsolatos jogszabályok hatályba lépésének reális időpontja 2013. január 1. Ez további féléves csúszást jelent az utolsó kommunikált céldátumhoz képest.
2011.11.30.
EUREM Energiagazdász képzés
A Német - Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Német-Magyar Képző Központ Energiagazdász képzést indít, amely révén a vállalati szakemberek megtanulják az energiafolyamatok műszaki optimalizálását és gazdasági menedzselését.
2011.11.24.
Energetikai kalkulátorok
COACH BioEnergy projekt keretében létrehozott ingyenesen használható programok letölthetők a projekt oldaláról.
2011.11.23.
Behozza árát a passzívház
A passzívházaknak sok előnye van, de a legfontosabb, hogy a nagyon alacsony fűtési energiafelhasználás kiváló komfortérzettel társul. Ennek azonban ára van: extra vastag hőszigetelés, háromrétegű ablakok, hővisszanyerős szellőztetés... Ez az ár nemcsak pénzben fejezhető ki, hanem az anyagok előállításához, szállításához és beépítéséhez szükséges energiában, a kibocsátott szén-dioxidban, kén-dioxidban és egyéb környezeti hatásokban is. Gyakran felmerül, vajon megéri ez?
2011.11.23.
Lassan hódít a megújuló energia
A megújuló energia kérdésköre még a tudományra és környezetvédelemre legkevésbé fogékonyak szerint is fontos: a jövőnk függ tőle, ráadásul ha csak fél füllel hallgatjuk a híradásokat, úgy tűnhet, hogy ha az állatok kihalása és az óceánok szennyezése nem is marad abba, legalább az áram megtermelése jó irányba halad. Pedig még vagy negyven évig biztosan rá leszünk utalva a fosszilis tüzelőanyagokra.
2011.11.23.
"Állam, fizess!" Az MMK közleménye
Válságos időket él a hazai mérnöktársadalom. A hazai műszaki szakemberek alkotómunkája, a mérnöki tervezés és szakértői tevékenység rendkívül gyorsan, folyamatosan és jelentősen leértékelődött. Napjainkra már a mérnökcégek működése is veszélybe került, az alkalmazott mérnököket az elbocsátás, a vállalkozókat a tönkremenetel fenyegeti.
2011.11.23.
Megújuló energia trendek a világon és Magyarországon
A magyar megújulóenergia-politika legfontosabb stratégiai célja és kihívása, hogy együttesen valósítsa meg a versenyképességet, fenntarthatóságot és környezetvédelmet, mint közös nemzeti gazdasági célokat, hosszú távú megfontolások szerint.
2011.11.22.
Felmentették a zöldgazdaság-fejlesztésért felelős helyettes államtitkárt
A nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a kormányfő felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát november 15-i hatállyal és Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárt.
2011.11.21.
Így lett multimilliomos a halálra ítélt faluból
Több mint háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt a dél-bajorországi Wildpoldsried. A falu tizennégy évvel ezelőtt, az elnéptelenedés szélén írta az első megújulóenergia-pályázatot, és jelenleg az országos hálózatba visszatáplált fölös áram évi négymillió euró nyereséget hoz az önkormányzatnak és a lakosságnak. Az elszántság mellett a kedvező törvények is segítik őket.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140   141-160   161-180   181-200   201-220   221-240 >>>