2012.02.08.
Belső hőszigetelés? Mese habbal: a házad is rámehet
Nagyjából egy hete megérkezett az igazi tél Magyarországra is; a meteorológusok tájékoztatása szerint akadtak országrészek, ahol -25 °C fokig is visszakúszott a hőmérő higanyszála. Az extrém hidegben sokan sokféleképpen próbálnak takarékoskodni az energiával, olykor azonban olyan megoldások kerülnek előtérbe, melyekkel több kárt okozhatunk, mint amennyit megspórolnánk a fűtésen. A hideg időt kihasználva egyre másra hirdetik belső hőszigetelésre "alkalmas" termékeiket különböző vállalkozások, melyek között azonban csak elvétve akad olyan, amely valóban használható is. Arról nem is beszélve, hogy még ezek telepítése is szakértő kezet kíván. Éppen ezért ezúttal a belső hőszigetelésre, s főként annak veszélyeire hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2012.02.08.
Ahol működik az ökokapitalizmus
Szokatlan kísérletre szánta el magát egy brit klímakutató: a környezetvédők körében általános nézetet cáfolva megpróbálja bebizonyítani, hogy igenis lehetséges a gazdasági és társadalmi fejlődés anélkül, hogy tönkretennénk a természeti környezetünket. Rákérdeztünk Magyarország esélyeire is.
2012.02.08.
A passzívházaké a jövő
Az új házak épületenergetikai minőségét kormányrendelet szabályozza. A LAKJON JÓL áttekinti, jelenleg milyen a szabályos ház, és hogyan változnak a jövőben az energetikai előírások. Egyre jobban kell szigetelni, 2019-től a passzívház szintet kell megcélozni.
2012.02.01.
PwC: rekord mennyiségű pénz ömlött tavaly a megújuló iparágba!
A globális megújuló energia ügyletek értéke tavaly 40%-kal, rekord magasságba, 53,5 milliárd dollárra nőtt, melyen belül a nap- és szélenergia, valamint az energia hatékonysági beruházások 2011-ben túlszárnyalták vízenergia projektekbe fektetett összegeket.
2012.02.01.
Nyereséget hozhat Európának a magasabb kibocsátáscsökkentés
Az Európai Bizottság közzétette munkaanyagát az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalék feletti mérséklésére irányuló lehetőségekről. A végkövetkeztetés szerint a vállalások emelése minden tagállamnak komoly pénzügyi, egészségügyi és környezetvédelmi előnyöket jelentene.
2012.02.01.
Lépett a kormány: 24 milliárd eurós adósság a spanyol áramellátásban
A spanyol kormány felfüggesztette a helyi megújuló támogatási rendszert, aminek értelmében az új szél-, nap-, kogenerációs és hulladékot égető erőművek nem kapnak majd támogatást. A kabinet egy átfogó csomagot készül kidolgozni annak érdekében, hogy felszámolja az áramszolgáltatásban felhalmozott 24 milliárd eurós adósságot - számol be a Bloomberg.
2012.02.01.
Az energiaügyi biztos Brüsszelbe vinné az energiapolitikát
Egységes, uniós szintű politizálását látna szívesen az energiaellátás területén az EU energiaügyi biztosa 2014-et követően. Günther Oettinger szerint a jelenleg tagállami hatáskörben lévő energiapolitikát át kellene helyezni az Európai Parlament és Tanács kezébe - számol be az EurActive.
2012.01.18.
Némethné: sokszorosára nőhet a napenergia teljesítménye
Tavaly az első háromnegyed év előzetes statisztikai gyorsjelentése alapján nőtt a megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából, amelyet a Napi Gazdaság idéz.
2012.01.18.
Több mint ezren jogosultak energiatanúsítvány kiállítására
A Magyar Mérnöki Kamaránál eddig 1172 arra jogosított szakértő regisztráltatta magát energiatanúsítvány készítésére, de hogy eddig hány tanúsítvány készült, annak még a becslésére sem talált szakértőt az MTI.
2012.01.18.
A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosításáról
Február 29-ig kötelező a kamarai regisztráció, aminek 5.000 Ft-os (adók módjára behajtható) hozzájárulását március 31-ig kell megfizetni. A mezőgazdasági és erdőgazdasági főtevékenységűeknek még nem kell bejelentkezniük.
2012.01.18.
Ezért jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét
Január elsejétől minden tulajdonosnak kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni - már amennyiben eladná, vagy hosszú távra kiadná ingatlanát. Az előírás egybecseng az unió és a kormány hosszú távú elképzeléseivel is, hiszen objektív összehasonlítási alapot jelent a potenciális vásárlók számára. Igen fontos az objektív összehasonlítás, hiszen a lakásfenntartási kiadások alig 10 év leforgása alatt megtriplázódtak. Az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám legvégül mindenki számára az épületek "mélyfelújítása" kell, hogy prioritást élvezzen.
2012.01.11.
„A MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERV HATÁSAI A HAZAI VILLAMOS ENERGIA PIACRA”
„A MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERV HATÁSAI A HAZAI VILLAMOS ENERGIA PIACRA” címmel megjelent a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. által készített Energetikai füzetek decemberi száma.
2012.01.11.
HATÉKONYABB LAKÁSOK - MAKROGAZDASÁGI HATÁSOK A lakossági energiahatékonysági beruházások állami támogatásának makrogazdasági hatáselemzéseÁKM segítségével
Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézete felismervén az energiahatékonysági szakpolitika háttértanulmányokkal való támogatásának szükségességét partnereivel karöltve becslést készít az energiahatékonyság állami támogatásának bizonyos lényegi makrogazdasági hatásairól.
2012.01.11.
Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért
Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz. A törvényjavaslat tisztázza a hulladék fogalmát, részletezi hogyan kell bánni a hulladékkal. Világosan megfogalmazza a piaci szereplők és a lakosság feladatait, felelősségét és az előnyöket. Egyértelművé teszi ki a hulladék gyártója, befogadója, vagyis a hulladékgazdálkodás – gyűjtés, eljuttatás, hasznosítás, feldolgozás – érintettje.
2012.01.11.
Együttműködés a környezetvédelemért
Együttműködési megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A példaértékű – egy szakmai szervezet és a hatóság között létrejött - megállapodás célja, hogy a két szervezet kifejezze együttműködési szándékát a környezetvédelmi szabályozás magas szintű végrehajtása érdekében, elősegítve a környezet összehangolt védelmét, valamint a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülését.
2012.01.11.
Megújuló energia élménypark az Árkádban
A megújuló energia hasznosítás módjainak és eszközeinek megismertetésére látványos, működő maketteket és berendezéseket bemutató élményparkot hozott létre a Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. az Új Széchenyi Terv pályázati program támogatásával.
2012.01.11.
Németország az "atomszegény" év után
Németország túl van az első „atomszegény éven” és az előzetes statisztikák alapján kedvező évet zárt az energiatermelés terén. A fukusimai balesetet követően tett energiapolitikai fordulat ellenére sikerült áramexport-többletet felmutatni, míg a kieső nukleáris kapacitások legnagyobb részét megújuló forráson pótolni.
2012.01.10.
Sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban
Sürgető a megújulóenergia-termelés hosszú távú támogatásának mielőbbi rendezése, új alapokra kellene helyezni az atomerőműről szóló társadalmi párbeszédet, valamint megfelelő feltételek kellenének az ágazat infrastruktúrájának szinten tartásához és fejlesztéséhez - összegezte Mártha Imre, az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. vezérigazgatója az energetikai ágazat problémáit.
2012.01.04.
Kinevezték Németh Lászlónét az NFM élére
Kinevezte nemzeti fejlesztési miniszterré Németh Lászlónét a köztársasági elnök. Schmitt Pál egyúttal - év végi hatállyal - megszüntette Bencsik János államtitkári megbízatását.
2012.01.04.
Rémes jövőkép: megállíthatatlan a globális felmelegedés?
Az északi félteke mintegy negyedét permafrost, vagyis állandó jelleggel fagyott talaj borítja. Alaszka és az orosz tundra az emberi civilizáció előtt megkötött karbont rejt magában - fagyott formában. Ahogy tovább növekszik bolygónk légkörének hőmérséklete, az úgynevezett permafrost is megolvad, és a széndioxidnál huszonötször(!) erősebb üvegházgázt ereszt ki magából. Metánt.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140   141-160   161-180   181-200   201-220   221-240 >>>