2011.10.12.
Napenergiát hasznosító pályázat indul közel 3 milliárd forint értékben
2011. október 25 -től pályázható az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében kiírt, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerzésére irányuló pályázat.
2011.10.05.
2034-re Svájc is leállítja atomerőműveit
A parlament felsőházában elfogadott jogszabály az atomkutatásokat továbbra is előírja, és szorgalmazza a megújuló energia termelését és az energiafelhasználás hatékonyságának a növelését.
2011.10.05.
Csökkentené az energiafüggőséget az új stratégia
Az új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégia biztosítja a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét, garantálja az ellátásbiztonságot, figyelembe veszi a legkisebb költség elvét, érvényesíti a környezeti szempontokat, és lehetővé teszi, hogy Magyarország nemzetközi súlyának és erőforrásai mértékének megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához - fejtette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) annak kapcsán, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a stratégiát.
2011.10.04.
Az emberiség túllőtt a célon
A Global Footprint Network (GFN) kutatói szerint az emberiség gazdálkodása az 1970-es évekig lehetővé tette a természet számára a regenerálódást, az azóta eltelt időben viszont a modern gazdaság több forrást használ fel évente, mint ami a rendelkezésére áll. Mindez csak úgy lehetséges, hogy az ember feléli a jövő generációinak tartalékait, veszélyeztetve ezáltal saját fennmaradását.
2011.09.28.
Napkollektoros szakkivitelezői regisztráció
Elindult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából és az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai felügyelete mellett a http://kivitelezok.emi.hu internetes oldal. A felület azt a célt szolgálja, hogy a rövidesen induló, családi házak használati meleg víz ellátására és fűtésrásegítésére kiírt napkollektoros pályázat szakkivitelezői itt regisztráljanak, majd a pályázat nyertesei az oldalon keresztül elérhető adatbázisból tudják kiválasztani a számukra megfelelő szakkivitelezőt.
2011.09.28.
A megújuló energia részaránya
A megújuló energia terén valamennyi országban (EU27) egyelőre a biomassza túlsúlya a jellemző a források között.
2011.09.28.
A klímatárgyalások hátráltatói
A cancúni klímakonferencián a felek elfogadták, hogy a Föld átlaghőmérsékletének növekedése nem haladhatja meg +2 °C-nál jobban az iparosodást megelőző időszakét. Mindez azt jelenti, hogy az 1990-es évhez viszonyítva 2050-re 75-80 százalékkal mérsékelni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását bolygónkon. A kötelező vállalásokat tartalmazó Kiotói Jegyzőkönyv 2012 végén lejár, az új megállapodás pedig még várat magára.
2011.09.28.
Elindult az Aiolus News
Az Aiolus News olyan nemzetközi hírportál, amelynek középpontjában a fenntartható fejlődés és a hozzá szorosan vagy lazábban kötődő témakörök állnak.
2011.09.28.
Atomenergia-pártiak a magyarok a paksi erőmű megbízásából végzett kutatás szerint
A TNS Hoffmann Kft. közvélemény-kutatási eredményei szerint a magyarok többsége egyetért a paksi atomerőmű működésével, és támogatja a paksi blokkok bővítését is. A Mediánnak az [origo] számára készített felmérése azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatta, abból az derült ki, hogy a magyarok többsége nem kér az atomenergiából.
2011.09.21.
Bencsik János: szemléletformálási cselekvési tervvel is kiegészül majd az energiastratégia
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégia elfogadása után szemléletformálási cselekvési tervet készít az energiatakarékosság és energiahatékonyság társadalmi elfogadottságának növelésére - jelentette be a klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlős információs központjának átadásán.
2011.09.21.
Hamarosan meghirdetik az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot
Megkezdődött az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat (EKP) előkészítése, az érdeklődő vállalatok a pályázat során tesztelhetik energiahatékonyságukat, elnyerhetik az "Energiatudatos vállalat" címet, amennyiben elkötelezettek az energiaracionalizálás iránt - közölte a Virtuális Erőmű Program (VEP) Iroda.
2011.09.21.
Fellegi Tamás az EU energiabiztonságáról, külső energiapolitikájáról tárgyal Lengyelországban
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. szeptember 19-én és 20-án részt vesz az energiaügyi miniszterek lengyel soros elnökség által megrendezett informális találkozóján. A kétnapos wroclawi megbeszélésen egyebek mellett az Európai Unió energiabiztonságáról, külső energiapolitikájáról tárgyalnak a tagállami tárcavezetők.
2011.09.21.
Az Uniqa és a MAPASZ megállapodott az energiatanúsítványokról
Zöld Otthon Együttműködés néven kötött megállapodást a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) és az Uniqa Biztosító, hogy minél több lakásra készüljön energetikai tanúsítvány - jelentették be pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2011.09.21.
Ózon Világnap, 2011. szeptember 16.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeres mérései szerint az 1990-es évek végétől a légköri ózon mennyisége – mintegy három évtizedes vészes csökkenés után – növekvő tendenciát mutat.
2011.09.21.
Magyarország jó úton jár, de csodát ne várjunk
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint nagy veszélyeket rejthetnek a fukusimai katasztrófa utáni döntések. A magyar energiapolitika alapvetései jó irányba mutatnak, de számos kérdésben az állami szerepek tisztázására lehet szükség, csakúgy, mint más országokban − mondta a Napi Gazdaságnak Varró László, az IEA gáz-, szén- és árampiaci igazgatóságának márciusban kinevezett vezetője.
2011.09.20.
Zöldáramot dobott piacra az Elmű
Megnyílt a lehetőség azok előtt, akik szívesen vennének drágább áramot a környezettudatosság jegyében, az Elmű-ÉMÁSZ ugyanis piacra dobta a zöldtarifás rendszert, amely keretében 10 százalékkal többért juthatunk villamosenergiához.
2011.09.23.
Meghívó a A „West-Pannon Audiovizuális Klaszter fejlesztése” című projekt szerződéskötésének ünnepélyes aláírására és az azt követő sajtótájékoztatóra.
Magyarország első, és eddig egyetlen médiaklasztere (közösségi tevékenység indítása: 2005, alapítás éve 2008) az Új Széchenyi Terv Nyugat- dunántúli Operatív Program keretén belül NYDOP-1.1.1/A-11 Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása tárgyú pályázatnak köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy a Nyugat-Dunántúl médiáit a közösségi marketing eszközeivel egységbe szervezze.
2011.09.16.
Angol- német - magyar szótár
Elkészült egy angol- német- magyar nyelvű szótár az energiaoptimalizált építészet és megújuló energia témájában az Ausztria - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult CEEBEE pályázat keretében.
2011.09.15.
Ban Ki-mun klímacsúcs előtti figyelmeztetése
Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár a héten Ausztráliába látogatott, ahol a Sydney-i Egyetemen tartott beszédében ismételten felhívta az egész világ figyelmét a klímaváltozás létező és megoldásra váró problémájára.
2011.09.09.
A gazdasági élet számos szereplőjével egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Energiastratégiáról
A Nemzeti Energiastratégia kialakítása során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) mindvégig törekedett az energetikában érdekeltek bevonására, ezért a stratégiai dokumentumba a gazdaság több mint 110 szereplőjének – ipari, tudományos, szakmai és társadalmi szervezetek – véleménye épült be.
 
<<< 21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140   141-160   161-180   181-200   201-220   221-240   241-260 >>>