2011.09.09.
Magyarországon megkerülhetetlen a fosszilis energiahordozók használata
A Nemzeti Energiastratégia elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdeni a hazai ásványvagyon készletek újraértékelését, és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése melletti felhasználásuk megtervezését - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Központi Bányásznapi Ünnepségen 2011. szeptember 1-jén, Tokajban.
2011.09.09.
Klímaváltozás hatásainak elemzése - eredmények Sopronban
A Nyugat-magyarországi Egyetem az utóbbi években infrastrukturális hátterét, kutatási és oktatási tevékenységét is továbbfejleszthette több, európai uniós projekt támogatásával. A kutatásokat - bár különböző területekről van szó, összekapcsolja az is, hogy környezetünk és az ember jövőjére fókuszálnak.
2011.09.08.
A Létesítménymérnöki Mesterszak bemutatása
A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék, valamint a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke 2011. szeptember 9. (péntek) 10 órakor szakmai összejövetelre hívja meg a Létesítménymérnöki mesterszak szakmai bemutatására. A rendezvény helyszíne: Szent István Egyetem (Gödöllő) Földszinti díszterem.
2011.09.08.
A hőhidak
Az épületfizika meghatározása szerint hőhidak az épülethatároló szerkezetek azon részei, amelyeken többdimenziós hőáram alakul ki. Az elképzelt homogén, sík, végtelen falban, amely különböző hőmérsékletű tereket választ el, egydimenziós hőáramok alakulnak ki, vagyis a hő a fal síkjára merőlegesen halad a meleg oldalról a hideg felé. Ha a falba olyan anyagot építünk be, amelynek hővezetési tulajdonsága jelentősen különbözik a falat alkotó anyagtól, úgy a hőáramok térbeliek lesznek. Ezt a hőhidat nevezzük anyagváltásból adódó hőhídnak.
2011.09.08.
Egységesen kell fellépnie az EU-nak energiaügyekben a brüsszeli bizottság szerint
Javítani kell az Európai Unión belüli koordinációt energiaügyekben annak érdekében, hogy az EU egységesebben lépjen fel az ágazatban a külső partnerekkel folytatott tárgyalásokon.
2011.09.02.
A klímaváltozás kevesebb embert aggaszt Kínában és az Egyesült Államokban
Az emberek 69 százaléka aggódik a globális felmelegedés miatt világszerte, a két legnagyobb széndioxid-kibocsátónak számító Kínában és Egyesült Államokban idén azonban kevesebbeket nyugtalanít a klímaváltozás - derült ki a Nielsen nemzetközi piackutató vállalat frissen közzétett felméréséből.
2011.09.01.
Minden megújuló cég tekintete Japánra meredt
Jelentősen emelkedhet a japán energiaellátásban a megújuló energiaforrások szerepe azt követően, hogy a japán országgyűlés felsőháza is megszavazta az alternatív energiatermelésre vonatkozó kötelező átvételi rendszer bevezetését. Ezzel az atomkatasztrófa sújtotta ország lehet a következő nagy sztori a globális megújuló piacon.
2011.08.24.
Családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra
A családi házakban használják fel fűtésre és vízmelegítésre a lakossági energia túlnyomó részét, ezért a családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra - vélik a Knauf Insulation energetikai cég szakértői.
2011.08.24.
Alapfokú épületenergetikus szakmérnöki továbbképzés
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke – legalább 25 fő végleges jelentkezése esetén – várhatóan 2011. szeptemberi kezdéssel indítani tervezi az épületenergetikusi szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést.
2011.08.24.
Geotermikus energia mesteriskola indul
A megújuló energiák Nemzeti Cselekvési Tervében előirányzott jelentős fejlesztés elősegítése érdekében az MMK Energetikai Tagozata – az érdekelt tagozatokkal együttműködve – Megújuló energiák mesteriskola-sorozatot indít.
2011.08.24.
Bencsik: Az energiabiztonság nem csak gazdasági kérdés - rádió interjú
Az energiabiztonság ma már geopolitikai-stratégiai kérdés is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Bencsik János beszélt arról is, hogy mi ösztönözheti a fogyasztókat a takarékoskodásra.
2011.08.24.
Munkahelykeltető megújuló energiák
Egy német tanulmány szerint Európa legnagyobb gazdaságában akár egymillió új munkahely is létrejöhet a megújulóenergia-szektorban a következő egy-másfél évtizedben. A meghökkentő adat arra utal, hogy a zöldenergia-ipar munkahelyteremtő potenciálját idehaza is érdemes lenne komolyan számításba venni.
2011.08.23.
Környezetkímélő lenne a kiegyensúlyozottabb táplálkozás
A kiegyensúlyozott táplálkozás és a környezetvédelem összefüggéseire világított rá egy osztrák tanulmány.
2011.08.17.
Felfüggesztették a Zöld Beruházási Rendszert!
A mintegy 550 beérkezett támogatási igény már meghaladta a rendelkezésre álló forrást, ezért a pályázatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011. augusztus 17-től felfüggeszti a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását. Ennek értelmében a felfüggesztés napját követően postára adott pályázatokat automatikusan kizárják.
2011.08.17.
Európa megelégelte Kanada megújuló-politikáját
Hivatalos eljárást kezdeményezett a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) az Európai Unió Kanadával szemben, mert az európai álláspont szerint az észak-amerikai ország Ontario tartományában bevezetett megújuló energia támogatási rendszer előnyben részesíti a kanadai gyártmányokat alkalmazó projekteket - számol be a BusinessGreen.
2011.08.17.
Nehéz átállni új forrásokra
A nagaszaki atomtámadás múlt héten ünnepelt 66. évfordulójának különös jelentőséget adott az öt hónappal ezelőtti fukusimai atomerőmű-robbanás, ami miatt Nagaszaki polgármestere, Taue Tomihisza ünnepi beszédében drámai felhívást tett közzé: „Hogyan fordulhatott elő, hogy atomtámadást szenvedett országunknak most ismét a halálos sugárzástól kell félnie? Az atomenergia helyett meg kell gyorsítanunk a megújuló energia fejlesztését!”
2011.08.17.
Úszó hullámerőmű - Megújuló energia - A bóják mozgását alakítja árammá
Egy bostoni kutató, Andre Sharon megelégelte ezt az állapotot és egy hullám erőműhajót tervezett, amivel meg lehet keresni azokat a helyeket, ahol jó szél fúj és kedvezően hullámzik a tenger.
2011.08.17.
Bükkaranyosi alternatíva
A negyvennégy település alkotta térségi akciócsoport 2007-ben döntött arról, hogy elsősorban közösségi energiatermeléssel, megújuló energiaforrások hasznosításával kíván foglalkozni. Az egyre több sikert elkönyvelő együttműködéshez Miskolc városa után Eger, majd Paks csatlakozott. Idén nyáron pedig már együtt nyújtottak be pályázatot Brüsszelbe, immár Salgótarján, Veszprém és Kecskemét közreműködésével.
2011.08.10.
Energia-átmenet és Amerika jövője – interjú Gregor MacDonalddal
Gregor MacDonald amerikai energiakutató és üzletember, évek óta foglalkozik a világ energiafelhasználásának átalakulásával. Gondolatait előbb egy, a Twitteren tette közzé, majd blogot vezetett Gregor.us címen, később hírlevelet, majd web-Tv programot szerkesztett. Cikkei jelentek meg az energia-átmenetről, és világgazdasági problémákról egyaránt. Az interjút a www.theenergycollective.com website készítette vele.
2011.08.10.
Tanulmány az elosztóhálózatra csatlakozó, megújuló energiaforrást felhasználó új villamosenergia-termelők hálózatra kapcsolásának elősegítéséről
A Magyar Energia Hivatal felkérésére készített tanulmány a csatolt dokumentumban olvasható.
 
<<< 41-60   61-80   81-100   101-120   121-140   141-160   161-180   181-200   201-220   221-240   241-260   261-280 >>>