Napelem piaci összefoglaló: ilyen volt 2011, és mi várható 2012-ben?
Az alábbi cikkben a Napelemek.blog.hu szerzőinek összefoglalása olvasható a napelemes piacról.
Indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása
Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi - adta hírül a Kossuth Rádió.
Sötét felhők a napenergia egén
Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt egy sivár andalúziai fennsíkon 600 ezer napelem kapcsolódott össze, hogy az Andasol, a világ legnagyobb naperőműve működésbe léphessen.
Amikor feleslegessé válik a napelem
Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál
Napelemek árcsökkenése: mennyi még a tartalék?
Az idén 30-40 százalékkal csökkentek a napelemek árai (sajnos ez Magyarországon kevéssé látszik, "hála" a forint mélyrepülésének). A napelemek áresése azt is jelenti, hogy egyre közeleg a napelemes áramtermelés versenyképessége. De meddig csökkenhetnek még az árak?
Átadták az ország legnagyobb naperőművét Újszilváson
Egymagában a tavaly Magyarországon megvalósult összes napelemes villamosenergia-termelő beruházás teljesítményének közel felére képes az önkormányzat által Újszilváson létesített rendszer.
Berlinnek túl népszerű a napenergia
Ismét csökkenti a fotovoltaikus beruházások szubvencióját Berlin, mivel a befektetők között - a magas támogatásnak köszönhetően - túlságosan népszerűvé váltak a napenergiára alapozó projektek.
Egyre olcsóbbak lesznek a napenergiai eszközök
Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje. De gyártóiknak nem feltétlenül jó, hogy szélesebb kör számára megengedhető termékké válnak.
Éjjel is működő naperőművet építettek
Gemasolar névre keresztelték azt a Spanyolországban létrehozott, napenergiával működő erőművet, mely akár éjjel is képes az elektromos áram előállítására.
Az Új Széchenyi Terv támogatásával tizenháromszorosára növekszik a fotovoltaikus napelemek beépített teljesítménye
Az Új Széchenyi Terv nyertes megújuló energiás pályázatainak keretében összesen 11.5 MWp névleges teljesítményű napelemet telepítenek önkormányzati és állami intézmények, valamint kisvállalkozások.
Dollármilliárdokat önt az amerikai vezetés a megújuló-szektorba
Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma a hétvégén a korábban elindított gazdaságélénkítő program keretein belül 4,75 milliárd dolláros hitelgaranciát biztosított négy napenergia-projekt számára. A területért felelős minisztert a program miatt erős kritikák érték azt követően, hogy az egyik több mint félmilliárd dolláros támogatásban részesített amerikai napelemgyártó nemrég csődöt jelentett, és elbocsátotta 1100 munkatársát - számol be a Bloomberg.
Használati melegvíz-cirkulációs vezeték alkalmazása napkollektoros rendszerekben
Az építmények komfortfokozatának növelése érdekében gyakran valósítanak meg épületen belüli használati melegvíz-cirkulációs hálózatot, és szerencsére a napkollektoros rendszerek alkalmazása is egyre gyakoribb. E két megoldás együttes alkalmazása viszont gyakran felvet olyan problémákat, melyek az épületgépész tervező, szerelő nagyobb odafigyelését igénylik.
Napelemet minden tetőre a hazai kisvállalkozások vezetésével
A Magyar Szolár Szövetség, a Magyar Napenergia Társaság és a MANAP Magyar Napelem Iparági Egyesület közös álláspontja a KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) rendszert felváltó új METÁR (Megújuló Támogatási Rendszer) koncepcióval kapcsolatban.
Így lehetne a pincébe is napelemet szerelni
Nanotechnológiás napraforgóval fokoznák a napelemek hatékonyságát svájci és amerikai mérnökök. Az úgynevezett fényvezető optofluid alkalmazásával olcsón, elromló mechanikai alkatrészek nélkül lehet koncentrálni és továbbítani a begyűjtött fényt. Így az elem élettartama és hatásfoka is többszörösére nőhet, ami csökkenti a fajlagos költségeket, és új távlatokat nyit a megújuló energia felhasználásában.
Vékonyrétegű napelemek: valóban többet termel?
A Manitu Solar utánajárt a vékonyrétegű napelemek előnyeinek, hátrányainak.
Biológiai megoldások a napfényenergia hasznosításában
A napfényenergia hatékony felhasználása kulcsfontosságú a növekvő energiaszükséglettel és a fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkenésével szembesülő emberiség számára. Az újabb tudományos eredmények adta lehetőségekről, valamint a kutatások irányairól tanácskoznak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában a terület hazai és külföldi szaktekintélyei, illetve a téma iránt érdeklődő doktoranduszok és fiatal kutatók.
Ez vár Magyarországra napenergia-fronton
Az év elején életbe lépő új kötelező átvételi rendszerrel a jelenlegi, még alakulóban lévő terv szerint csak az 50 és 500 kilowatt közötti napelemes áramtermelést támogatnák értesüléseink szerint - míg korábban csak a felső határról volt szó. Jó hír, hogy a Zöld Beruházási Rendszer kimerülése után újabb, kifejezetten a napenergia-felhasználás növelését szolgáló támogatást tervez a szakpolitika.
A napkollektor tájolása és dőlésszöge
Hazánkban jelenleg az egy főre jutó napkollektor felület elmarad az európai átlagtól, pedig Magyarország adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma 1900-2200, a beeső napsugárzás éves összege átlagosan 1300 kWh/m2.
Mennyire fontos a napelem hatásfoka?
A még nem kellően tájékozott érdeklődők gyakran csak magas hatásfokú napelemet lennének hajlandóak vásárolni. A forgalmazókkal történő beszélgetés során persze kiderül, hogy a kérdéskör ennél összetettebb, és egyáltalán nem biztos, hogy a legmagasabb hatásfokú napelem az ideális számukra.
A napenergia hűtéshez is használható lehet
Épp a forró napsugarak játszhatnak szerepet hamarosan a hűtési folyamatokban német tudósok szerint.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140