800 méteres naperőműtorony épül az arizonai sivatagban
A földterület megvásárlásával és a helyszíni előkészítő munkával elkezdődött a világ első naperőműtornyának építése Arizonában. Az új típusú naperőművel először Spanyolországban kísérleteztek a kilencvenes évek végén, de hiába voltak bíztatóak az eredmények, még senki nem vállalta be élesben a technológiát.
A KEOP napelemes projektjeivel évente több mint 9000 tonna szén-dioxid kibocsátás kerülhető el
z Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) nyertesei projektjeikben összesen 8.3 MW teljesítményű napelemet építenek be, ezzel közel 10 GWh elektromos energiát termelnek és 9000 tonna szén-dioxid megtakarítást érnek el évente – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2011. július 15-én, Szolnokon.
Ismét hatalmas napelem-beruházás érkezik Magyarországra
Mintegy ötvenmillió eurós beruházással nagy méretű napelemeket előállító gyárat épít Csornán a magyar tulajdonú svájci EcoSolifer AG hazai cége, ezt kedden sajtótájékoztatón jelentették be - tudósít az MTI.
Bővülő napelemes áramtermelés
A Környezet és Energia Operatív Program keretében az elmúlt hónapokban 36 pályázó 3,75 milliárd forintot nyert el napelemes áramtermelő rendszerek telepítésére.
Zuhanás a napenergia-piacon? - Szolárbuborékra figyelmeztetnek!
Komoly túlkínálattal néz szembe a napenergia-piac az idei évben, aminek egyenes következménye, hogy mind a napelemek árai, mind az ebben az iparágban érdekelt vállalatok árfolyamai esésre vannak ítélve - véli a CNBC által megkérdezett megújuló energiákkal foglalkozó angol cég ügyvezetője.
Melyik megújuló mennyi támogatást kap? - itt vannak a tervek
Technológiánként és az erőművek teljesítménye szerint is differenciált lehet a kötelező átvételi rendszer, iparági szereplők szerint az erről szóló elsődleges tanulmány azonban jelentős finomításra szorul.
Energia a napfényes Földközi-tenger vidékéről
Spanyolországban és Franciaországban nemrég fejeződött be két hatalmas naperőmű építése.
Napelemekkel kezelné Japán energiaválságát egy milliárdos üzletember
Szabad földterületeket kér a japán kormánytól az az üzletember, aki napelemrendszer felépítésével oldaná meg a márciusi földrengés és szökőár óta az országot sújtó villamosenergia-válságot.
Olcsóbb napenergia merevlemez technológiával
Az amerikai TenKsolar vállalat napelemeit a számítástechnikából ismert RAID meghajtók példáján konstruálta, így akár 50%-kal több elektromos áramot tudnak termelni adott tetőfelületen.
Intersolar 2011: óvatos bizakodás
Június 10-én ért véget az Intersolar 2011, a világ legnagyobb napelemes kiállítása. Az első összefoglalók és a helyszínen látottak alapján sikeres és bizakodó volt az általános hangulat, az év eleji nem túl biztató hírek ellenére(az olasz és cseh piac visszaesése, a német piac gyengülése miatt).
Már nem csak álom a szaharai áram
Lassan formálódik az Európai Unió történelmének egyik legnagyobb energetikai befektetése a Desertec, amely a Szaharába telepítendő naperőművekkel fedezné Európa energiaszükségletének 15 százalékát.
Új magyar rekord született
Kiemelkedő teljesítmény a magyar csapatoktól a Shell Eco-marathon Europe 2011 versenyen.
Duzzad a hazai napenergia-piac
Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az elmúlt hónapokban fotovoltaikus beruházásra (napelemek általi energiatermelésre) 36 pályázó kapott 3,75 milliárd forintot. A megítélt pályázati forrásoknak köszönhetően csaknem 7 MWp (megawatt-peak) névleges teljesítménnyel bővül, mintegy nyolcszorosára nő a jelenlegi 0,9 MWp hazai kapacitás - hangsúlyozta Bencsik János egy Újszilváson tartott konferencián.
2010-ben elérte az 1,75 MW-tot az összes napelemes berendezés Magyarországon
A fotovillamos energiaátalakítás helyzete az EU újonnan csatlakozott államaiban. Új éves helyzetjelentés (2010)
Bencsik János: az évtized második felében jönnek a jobb hatásfokú napelemek
Magyarországnak fel kell készülnie a villamos energiát termelő napelemek gyártására és telepítésére, mivel az évtized második felében jönnek a jelenleginél jóval nagyobb hatásfokú eszközök, és ezzel a megtérülés is jelentősen lerövidül - mondta Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által rendezett konferencián kedden Budapesten.
Borúsak a napenergia kilátásai
Meglódult tavaly az új uniós tagállamokban a napelemek telepítése. Az idén folytatódik a trend, de sok múlik a szabályozáson: csaknem mindenütt kötelező, szabott áran való áramátvétellel vagy kvótával és zöldbizonyítvánnyal serkentik a termelést. A hazai szakma alacsonynak tartja a jelenlegi kötelező átvételi árat, de nem reméli, hogy 2012-től megemelik.
Inverter fejlemények itthon és a világban
Mind nálunk, mind a világban bővül az inverter kínálat, ami általában a nagyobb verseny miatt az árak csökkenésével is együtt szokott járni. És bár a hazai napelemes piac túl pici, hogy világpiaci árakra hasson, azonban több gyártó többféle típusa legalább változatosságot hozhat a hazai helyzetbe - mind technikai megoldásokban, mind árazásukban is.
Amikor nekünk fizet az áramszolgáltató...
Saját telephelyen, például a házunk tetőszerkezetébe építve is megtermelhetjük az éves szükségletünket kielégítő villamos energiát napenergiából - vázolta az OGH Hírügynökségnek a sokak számára vonzó lehetőséget Pénzes László, a MEE-VET szakembere. „Egy átlagos éves lakossági fogyasztás 2500 kWh körüli, melyet 15-20 négyzetméter felületű napelemtábla már fedezni tud. Ennek bekerülési költsége 2-3 millió forint, de jó esetben pályázat is igénybe vehető hozzá, mellyel akár a beruházás 30-35%-a is megspórolható. Tapasztalataink szerint a beruházásokat inkább a fogyasztásnál kisebb termelésre tervezik, de bizonyos esetben előáll az a nem mindennapi helyzet, hogy nem a felhasználó fizet a villamosenergia-kereskedőnek, hanem még ő fizet felhasználónak a megtermelt energiáért."
Nálunk a nap sem süt? - Elhanyagolt napenergia
Magyarország a napenergia-hasznosítás terén a támogatások hiánya miatt jócskán az európai mezőny végén kullog. Mindeddig sem az erőművi, sem a kereskedelmi-lakossági terület nem mutatott jelentősebb érdeklődést a napenergia iránt, főként a hasznosításhoz szükséges technológia viszonylag magas beruházási igénye miatt.
Szolár ház: napenergiával a napfény városában
A napsütéses órák száma és a beépítettség alapján Magyarország egyik legtöbb hasznosítható alternatív energiával rendelkező városában négy jellegzetes tömbtípust definiáltak a szegedi egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Természettudományi Intézet Technika Tanszékén oktató és kutató mérnökök.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140