A napelemek hátlapja és laminálása
A napelemek kulcsfontosságú eleme a fényt elektromos árammá alakító cella. Ahhoz, hogy a cellák minél hosszabb ideig végezhessék dolgukat, meg kell őket óvni a természet viszontagságaitól. Ezt a fényáteresztő előlap, a hátlap, illetve ezeknek a köztük lévő cellákkal történő „össze-laminálása” (összeragasztása) biztosítja.
A brit napelemes repülőgép rekordot döntött
Beépített napelemekkel működik a britek egyik legnagyobb büszkesége, a Zephyr nevű repülőgép, amely nemrégiben rekordot döntött. Két hétig volt ugyanis megszakítás nélkül a levegőben - ezzel pedig jócskán megdöntötte az előző rekordot.
2010. összegzése és 2011 -re előrejelzés
2010-ben ismét jelentősen tudott növekedni a világ napelemes piaca. De mielőtt ránéznénk az összegzésre a jövő évi előrejelzésekre, mindig érdekes visszanézni, hogy mit jósoltak tavaly a piackutató cégek, és mennyire tudtak pontosan becsülni.
Napelemes légkondicionálók indulnak Kínából az amerikai piacra
A Gree kínai elektronikai cég által kifejlesztett és gyártott napelemes légkondicionáló berendezésből az első 50 ezer darabot az Egyesült Államokba szállítják.
15,7 százalékos hatékonyságú CIGS vékonyfilm napelem
A kereskedelmi tételekben gyártott nagyméretű vékonyfilm napelem modulok terén ez valaha elért legmagasabb hatékonysági mutató, ami gyakorlatilag behozta lemaradást a polikristályos szilícium modulok hatékonysági mutatói mögött.
A társasházaknak kötelező lehet a napkollektor
A napenergia felhasználás szabályozása terén jogszabályi változások várhatóak, valószínűleg a társasházak esetében kötelezővé teszik a napkollektorok használatát – mondta el Bencsik János.
Folyékony napenergia-akku
A napenergia jelenlegi legnagyobb problémája a tárolás. Egy új megközelítés üzemanyag formájában raktározná el a begyűjtött energiát, ami akkor és ott nyerhető ki, amikor és ahol szükség van rá. A technikával készülő akkuk egyszerűen a napra kirakva feltölthetők lennének, a folyékony üzemanyag pedig a kívánt helyre vezethető vagy szállítható, csupán egy megfelelő molekulára lesz szükség.
Letölthetőek a napenergia konferencia előadásai!
November 9-én több mint kétszáz szakmabeli kolléga hallgatta végig az első Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferencia előadásait és nézte meg a több mint húsz kiállító berendezéseit, szolgáltatásait. A konferencia résztvevőit Olajos Péter helyettes államtitkár köszöntötte és rövid tájékoztatást adott a kormányzati szándékokról. A szakmai programot a MÉGSZ Napenergia Tagozata állította össze, a szervezést a szövetség rendezvényszervező irodája végezte.
A napelem az atom és szénerőműveket veszélyezteti?
Az országonként stratégiailag kezelt, néha földrészeken átnyúló energetikai és olajvállalatok, vagy az óriási áramszolgáltatók a világ legerősebb vállalatainak számítanak. De hogyan fogja befolyásolni a megújuló energia elterjedése pl. a nagyerőművek világát?
Napenergia: 200 millió eurós hitelről tárgyal az EIB
A cseh CEZ energetikai csoport 200 millió eurós hitelről tárgyal az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitellel a CEZ csehországi napenergia projektjeit kívánja befejezni - számol be a Reuters.
"Napenergia kalkulátor"
Megéri-e napelemet telepíteni? Erre mindenki megkaphatja a választ, ha felhasználja az EU Bizottsága napenergia-kutatóközpontjának számológépét.
Ingyen termelne a hatékonyabb napelem 20 év után
Nagy hatással lehet a napelempiac egészére az az olcsó, új technológia, mellyel többé nem veszhetnek kárba az elemek felületéről visszaverődő fénysugarak. A találmánnyal 9-10 év alatt már megtérülhet egy családi ház napelemesítésébe fektetett több millió forint. Egy kilowatt kapacitású napelemrendszerrel száz napnyi energiafogyasztást lehet fedezni egy átlag háztartásban.
A nap süt, de oda sem bagózunk
Napelemek telepítésével a magyar villamosenergia-fogyasztás többszöröse is fedezhető lenne – állítja a mintegy 50 céget, kutatóintézetet összefogó Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP) nemrég közzétett jelentésében. Mennyire megalapozott ez az állítás, hol tart Magyarországon a napenergia hasznosítása? – kérdezte a HVG Bársony Istvánt, a MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének igazgatóját, az oktatást, kutatást és innovációt egyaránt felkaroló platform szakmai vezetőjét.
Már úton van a világ jelenlegi legnagyobb napelemes hajója
Már úton van a világ jelenlegi legnagyobb napelemes hajója
A PlanetSolar a tervek szerint 140 nap alatt nyolc csomós - 15 kilométer per órás - sebességgel kerüli meg a Földet.
Hatvanban épülhet Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb napelem erőműve
Az Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter első magyarországi referencia napelem erőművéhez keresett helyszínt, amelynek alkalmasnak találták Hatvan városát.
A melegvíz 10 százalékát állítják elő megújuló energiából egy budapesti lakóparkban
Dalkia Energia Zrt. már egy éve üzemelteti Magyarországon a lakossági szektor egyik legnagyobb és legkorszerűbb napkollektor-parkját, amelyet a budapesti Szilas Park lakóparkban valósítottak meg. Az összességében mintegy 100 négyzetméternyi napkollektorral 455 lakás használati melegvíz ellátását oldották meg környezetbarát módon.
40% feletti rekordhatásfok a napelemtechnikában!
40% feletti rekordhatásfok a napelemtechnikában!
A Fraunhofer Intézetben sikerült elérni ezt a rekordhatásfokot többrétegű napelemmel és koncentrátor-modulokkal.
Magyar bajnokok a napenergia-felhasználásban
Megrendezésre került a Napkorona bajnokság, amely keretében az Energia Klub díjazta a településeket 3 kategóriában.
Működésben a legnagyobb osztrák naperőmű
Működésben a legnagyobb osztrák naperőmű
Ausztria legnagyobb naperőműve Eberstalzellben, a felső-ausztriai Wels közelében kezdte meg -egyenlőre próbajelleggel- működését a múlt héten.
A napenergia fotoelektrikus hasznosítási lehetőségek vizsgálata
A napenergia fotoelektrikus hasznosítási lehetőségek vizsgálata
Az európai uniós irányelvek Magyarország esetében 2010-re a villamos energia fogyasztás 3,6 százalékában javasolják a megújuló energiaforrást alkalmazni. Ahhoz, hogy Magyarország 2010-re teljesítse az http://www.panenerg.hu/cgi-bin/itworx/login.cgiuniós elvárásokat, további évi 600 gigawattóra előállításához szükséges kapacitást kell kiépíteni. Ennek legnagyobb része szélenergia, a többi vízenergia és geotermia, hulladékhasznosításból származó és energetikai növénytermesztés útján előállított biomassza lenne.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140