115 négyzetméter napkollektorra váltott az IKEA
A svéd bútoróriás, az IKEA az 1990-es években jelent meg Magyarországon, a két évtized alatt pedig igazi családbarát bevásárlóközponttá nőtte ki magát. S bár sokan tudják, hogy a vállalt a környezetbarát gyártástechnológiát tűzte zászlajára, azt csak kevesen sejtik, hogy az áruházak üzemeltetése is zöld, energetikailag a legkorszerűbb.
Hazai gyártású a napelemes faautó
Hazai gyártású a napelemes faautó
Szombathely hamarosan új látványosságokkal büszkélkedhet, egy pár fából készült autóval, melyeket nem csak csodálni, de használni is lehet. A járművek készítője elárulta nekünk, hogyan jutott el idáig a faautó ötlete.
Példamutató napenergia-termelés
Görögország legjelentősebb energiaszolgáltatója a világ legnagyobb napelemparkjának felépítéséhez keresi a befektetőket.
Magyar naperőmű épül Bulgáriában
Az Elmib csoport 30 millió eurós bulgáriai projekttel jelenik meg a napenergia hasznosításában. Szintén Bulgáriában most zárt le egy LED-alapú közvilágítási projektet, hasonlót hamarosan hazai önkormányzatoknak is felkínál.
Napkorona bajnokság 2011
Második évéhez érkezett Magyarország legnagyobb, független, napenergiát népszerűsítő programja, a Napkorona Bajnokság.
Etikátlan reklámok, mediterrán termékek, balul sikerült kivitelezések
Az épületgépészetben, azon belül a megújuló területen nagyon fontos a megfelelő minőségű teljesítés, mert egy rosszul sikerült rendszer hosszú távra fejti ki negatív hatását.
EU: Nincs veszélyben az észak-afrikai sivatagi erőmű projekt
Az Európai Bizottság szerint az észak-afrikai változások nem fenyegetik a Desertec projektet, a térségben tervezett százmilliárd eurós nagyságrendű erőmű-építési programot.
Hogyan választunk napelemet?
Egy friss felmérés szerint a napelem iránt érdeklődők pályázati támogatást várnak, a garancia és várható élettartam a legfontosabb a napelem választásnál, környezet védelme és az ország energiafüggősége kevésbé fontos a válaszadóknak - bár ez amúgy is adott napelemek esetén.
Napenergiával működő főzőlap
A sivatag közepére tervezték az a flexibilis főzőlapot, ami a Nap erejével működik.
Napelem potenciál a világ naposabb oldalán
Furcsa ellentmondásra figyelhetünk fel: azokban az országokban nem terjed ma még a napelemes használat, ahol igazán sokat süt a nap. Ráadásul ugyanott milliók vannak áram nélkül. Eközben a legtöbb ma telepített napelem a kevésbé napos, északi országokban található.
Napfénnyel hajtanák meg az autókat
Az USA-beli Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja napfényből hidrogén üzemanyag előállítására képes rendszert hozott létre.
Napenergia programot hirdet az USA
J. F. Kennedy Hold-programjára utalva szólított fel Steven Chu, az Obama-kabinet Energiaügyi Minisztériumának vezetője a Nap-program („SunShot”) meghirdetésére.
Megújuló fotoszintetikus energiatermelés napfényből és vízből - elvi lehetőség vagy gyakorlati realitás?
Földünkön a legnagyobb napenergia-átalakító rendszert a természetes fotoszintézis képviseli, amely során a légköri CO2 épül be szerves anyagokba a vízből kivont elektronok felhasználásával. Jelenleg a fotoszintetikus rendszerek által átalakított és tárolt napfény energiacélú felhasználásának ipari méretekben használható módszerei a biomassza elégetése vagy bioüzemanyaggá (bioetanol, biodízel) való alakítása.
Napelemes ház villanyautóval
A környezetvédelem újabb lépéseként a napokban megkezdték a villanyautóval és napelemes feltöltőrendszerrel ellátott házak értékesítését Tokió elővárosában, Jokohamában. A nagyjából hatvanmillió jenbe kerülő „ökocsomag” élénk érdeklődést váltott ki a helyiek körében.
Idén már nem támogatják az új naperőműveket Csehországban
Az idén az állam már alacsonyabb áron - a tavalyinak mintegy 50 százaléka - és kedvezőtlenebb feltételek mellett fogja felvásárolni a zöld energiaforrásokból származó áramot.
Megdőlt a napelemes autók sebességrekordja
Az ausztráliai University of New South Wales egyetem mérnökcsapata másfél éves fejlesztés után elkészült a Sunswift IVY nevű napelemes autó prototípusával, ami már az első tesztútján megdöntötte a napenergia-hajtású autók sebességi világrekordját.
A fotovillamos napenergia-hasznosítás helyzete 2010-ben
Felmérték Magyarország szoláris fotovillamos energetikai potenciálját, amely során megvizsgálták a napelemek elhelyezési lehetőségeit épületek tetején, gyep, legelő esetén és mezőgazdaságilag nem hasznosított területeken, valamint vasútvonalaink mentén rendelkezésre álló szabad területeken, és autópályáink mentén rendelkezésre álló és hangvédő falként is szolgálható területeken.
300 munkahelyet hozott létre a Sanyo Dorogon
Megkezdődött a tömeggyártás a Sanyo dorogi napelem-összeszerelő üzemének mindkét gyártósorán. A beruházással a cég 300-nál több új munkahelyet létesített, közölte a vállalat szerdán az MTI-vel. A foglalkoztatottak létszáma 2007-ben elérte az 1350 főt.
Napelemek mint poláros ökológiai csapdák
Ökológiai fényszennyezés alatt az élővilág élettereinek mesterséges fények miatti minőségromlását értjük. A poláros fényszennyezés egy újszerű, korábban föl nem ismert környezeti ártalom, amely elsősorban a vízhez kötődő rovarokat veszélyezteti.
Korszerűbb támogatásra lenne szükség a napelemes áramtermelés növelése érdekében
A napelemes áramtermelés növekedésre érdekében Magyarországon is a napenergiát hasznosítókat segítő támogatási rendszerre lenne szükség, amely a nemzetközi gyakorlatban már jól bevált - vélekedik a nemrégiben alakult MANAP Iparági Szövetség.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140