Ennyi pénzt olajtársaság még nem fektetett napenergiába
A Total francia olajtársaság 1,4 milliárd dollárért bevásárolja magát az Egyesült Államok második legnagyobb napenergetikai cégébe, a SunPowerbe. A franciák ezzel többségi tulajdonosaivá vállnak a kaliforniai cégnek, azonban az irányítás továbbra is a korábbi menedzsment kezében hagyják - számol be a Financial Times.
Hűtés napenergiával, különös tekintettel ennek napelemes vonatkozásaira
Jelen dolgozatban Dr. Nemcsics Ákos, egyetemi tanár írása bemutatja a napenergiával való hűtés különböző módozatait. A ventillációt és a kürtőhatást kihasználó (ún. passzív) hűtési megoldást megtaláljuk a természetben (pl. termeszvár), de alkalmazhatjuk ezt az építészetben is (pl. Trombe-fal). A napsugárzással segített fázisátalakulás (pl. vízpárologtatás) szintén használható hűtési megoldás az építészetben. Aktív hűtési rendszer (pl. hőszivattyú, Peltier-elem) is használható az építészetben. Ezek működtetésére ideális eszköz az épületbe integrált napelem. A dolgozatban sorra vesszük az itt releváns napelemfajtákat és az installálás lehetőségeit. A napelem kombinálható passzív hűtéssel is (pl. kéthéjú tető, átszellőztetett homlokzat és árnyékvető).
Napelemgyár épül Székesfehérváron
Napelemek gyártását kezdi meg az év második felében a székesfehérvári Jüllich Glas Holding; az új üzletág létrehozását több mint egyéves kutató-fejlesztő munka előzte meg, megvalósításra pedig csaknem 3 milliárd forintot költött a vállalatcsoport - mondta a társaság tulajdonosa az MTI-nek hétfőn.
Napelem és napkollektor egyben!
Először készítettek olyan napcellát, amely egyesíti az áramot termelő napelem és a meleg vizet szolgáltató napkollektor előnyeit. A műanyagalapú berendezés 40 százalékkal is csökkentheti a lakóépületek fűtési költségeit, mert egyszerre hasznosítja az infravörös (azaz hő-) és a látható fény energiáját. Az egyelőre kísérleti szakaszban levő eszközből a megszokott tetőcserepekhez hasonló változatok is készíthetők.
PV+Test: napelemek összehasonlítása új módon
PV+Test: napelemek összehasonlítása új módon
Ma már több száz gyártó több ezer napeleme kapható a piacon - s nem könnyű eligazodni közöttük. Időről időre különböző kiadványok és minőségbiztosításai intézmények korábban is készítettek összehasonlító teszteket modulokról (pl. egyikről mi is írtunk már). A német TÜV tanúsító intézet pedig eddig is vizsgálta, hogy a napelemek megfelelnek-e az európai minőségi, fizikai és villamossági szabványoknak.
Hatalmas naperőműbe fektet be a Google
A Google eddigi legnagyobb zöld energetikai befektetését jelentette be. A keresőóriás 168 millió dollárral száll be a BrightSource Energy áltat a Mojave-sivatagba megálmodott naperőműbe. Az erőmű várhatóan 2013-ra készülhet el 392 MW-os teljesítménnyel - számol be a Reuters.
Napkollektorok hazánkban
Nincs könnyű dolga ma a napkollektoros iparág szereplőinek Magyarországon. Ezt igazolta a Magyar Épületgépészek Szövetsége közgyűlésének hangulata is. Az ott megjelent vállalkozások képviselői kivétel nélkül visszaesésről, jobb esetben is stagnálásról számoltak be.
Napelemes tengerészgyalogosok
Afganisztánban az amerikai tengerészgyalogosok napelemekkel és víztisztítókkal fegyverkeznek fel, nagyon is átgondolt stratégiai indokból.
Jelenleg nem kap állami támogatást, aki napelemet szerel a házára
A biomassza felhasználásához képest Magyarországon alig hasznosítják a napenergiát, mégis mintegy háromszáz kis- és középvállalkozás próbál megélni a napelem-üzletből.
Kétmilliárdból épül napelem- és napkollektorgyár Berettyóújfaluban
Kétmilliárd forintos beruházással, kínai befektetéssel napelemeket és napkollektorokat gyártó üzem épül Berettyóújfaluban, ahol az ősztől háromszázan, 2013-tól pedig várhatóan ezren dolgoznak majd.
Napelemgyártó üzem épül Komlón
Napelemgyártó üzemet épít a Solar Energy Systems Kft. Komlón, a november végéig tartó beruházásra mintegy 1,2 milliárd forintot költenek - jelentette be a társaság szóvivője kedden Komlón sajtótájékoztatón.
Kérdéses a magyar napenergia ügye
Az Energiaklub kiadványából fény derül rá, hogy a magyar napenergia piac fejlődéséhez sokkal stabilabb támogatási és szabályozási háttérre van szükség. A piaci szereplők optimisták, de mindenki a napenergia-hasznosítás állam általi támogatására vár.
Napelemek hatása az áram árára
Az atomenergiáról a megújuló energiaforrásra való áttérésnek komoly hatása lesz a hagyományos áramtermelésre, és ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miként fogja mindez befolyásolni a villamosenergia árát?
Elfogyhat az olajuk: napenergiára váltanának a szaúdiak
A nép ugyan zúgolódik, uralkodójuk, a 87 éves Abdullah bin Abdul Aziz nemrég 38 milliárd dollárt osztott szét, hogy elhallgattassa őket, de az ellenzék azt mondja: "Jogokat kérünk, nem ajándékot!" A fogyó olajkészletek ténye a világ legnagyobb olajexporőrének stratégiáját sem hagyta érintetlenül: a tikkasztó napsütés birodalmában nagyobb szerepet juttatnának a megújuló energiáknak, elsősorban a napenergiának. Az ország olajexportőrből a világ első számú napenergia-exportőrévé kíván válni.
Napenergiával is működtetett villamos hajtású városi kishaszonjármű és elektromos hajtásrendszerének kifejlesztése a győri Széchenyi István Egyetemen
A projekt közvetlen célja egy legfeljebb 2,5 t össztömegű villamos hajtású haszonjármű villanymotorjának, a villanymotor elektronikus szabályzó rendszerének, ezek járműben való alkalmazásának, valamint egy a járművön elhelyezett napelemes akkumulátortöltőnek a kifejlesztése, és üzemeltetése fenntarthatóságának vizsgálata. A fejlesztés egy létező tehergépkocsi átalakításával, annak forgalomba helyezésével valósul meg.
Tervezési segédlet - napkollektor
A svájci épületgépészeti vezérfonal egyik elemének, a tervezési segédletnek a harmadik témaköre a napkollektor épületgépészeti alkalmazása. Ez is, mint a szellőzéssel és a fűtéssel foglalkozó tervezési segédletek, azt a célt szolgálja, hogy a projektek problémamentes átadás-átvétellel, a megrendelő maradéktalan megelégedettségével záruljanak.
Átadták a Sanyo Solar III-as napelem-összeszerelő üzemét Dorogon
Átadták a Sanyo napelem-összeszerelő gyárának harmadik ütemét Dorogon, a 4,5 milliárd forintos beruházás csaknem 300 új munkahelyet teremtett - jelentették be gyáregység pénteki ünnepélyes átadásán.
Vízen úszó napelemek
Vízen úszó napelemek
Az izraeli Solaris Synergy cég vízfelületen elhelyezendő napelemeket fejlesztett ki. Az újdonságot az Eilat-Eirot Megújuló Energia Konferencián tekinthette meg a nagyközönség, ahol egy működő minta berendezést csatlakoztattak az izraeli elektromos hálózathoz.
CeBIT 2011 – napenergiával működő monitor
Bármennyire is nevetségesnek tűnhet a cím, a hír igaz. A Samsung az idei CeBIT-en bemutatta a világ első LCD monitorát, amihez nem szükséges áramforrás
Mire jó a sörkollektor? És mennyit spórolhatunk vele az energiaszámlán?
Manapság egyre többet hallunk a sörkollektorokról, amelyekkel befoghatjuk a napenergiát, s amelyet házilag könnyen és olcsón elkészíthetünk. Annak jártunk utána, hogy miként működik a gyakorlatban a sörkollektor, és valóban spórolhatunk-e a fűtési számlánkon?
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140