Szélerőművek lepik el a Balaton partját?
A szélből csinálnának pénzt a balatoni, észak-somogyi önkormányzatok, több is igent mondott már arra a projektre, melynek keretében sikeres pályázat esetén uniós támogatással saját szélerőművet vásárolhatnak.
Tudományos áttörés! Szubszonikus szélerőművet épített a magyar tudós
Györgyi Viktor mérnök-fizikust is a környezetbarát energiatermelő szerkezet tette híressé országszerte: nemrég megépítette második különleges szélerőművét is.
Országnyi szélpark kellene az atomerőművek helyettesítésére
Németországban már döntöttek: kiszállnak az atomenergiából. Angela Merkel kancellár szélparkokkal helyettesítené az atomerőművel felszámolásával kieső energiát. Németország éves energiafogyasztásának negyedét atomerőművek fedezik, ami azt jelenti, hogy egy egész Németországnyi szélparkra lenne szükség – írja a Der Spiegel.
Szélerőmű elhelyezésére vizsgálat alá vonható terület övezete - az évi átlagos szélsebesség (m/s) területi eloszlása 50 m magasságban
A szélerőmű elhelyezésére vizsgált terület letölthető térképpel!
A japán szélerőművek a cunami után is működnek
A Japán Szélenergia Társaság adatai szerint nincs olyan szélerőmű Japánban, amely megsérült volna a földrengés és a cunami által.
Űrtechnika oldja meg a szélerőművek legrosszabb tulajdonságát
Egy űrkutatási és katonai célra akkumulátorokat fejlesztő amerikai cég olyan akkuval kísérletezik, amellyel meg lehetne oldani a szél- és naperőművek legbosszantóbb tulajdonságát. A megújuló energiaforrásokat kihasználó berendezések ugyanis nem egyenletesen termelik az áramot, hiszen változik a szél- és a napjárás.
Szélenergiával hajtott autó
Szélenergiával hajtott autó
Csaknem két és félezer kilométert tett meg Ausztráliában egy német mérnökök által kifejlesztett, mobil szélturbinával felszerelt autó.
A szélenergia támogatás vitás kérdései Magyarországon
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság közleménye a szélenergia támogatásáról és a fogyasztói árakra gyakorolt hatásáról.
A megtérült szélerőmű-beruházás áramára a paksi erőműéhez közelít
A már megtérült szélerőmű-beruházás által termelt villamos energia piaci ára 8-12 forint körül van kilowattóránként, amivel közelít a paksi atomerőmű áramárához, amely a legolcsóbb Magyarországon - derül ki a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) közleményéből.
Híd a megújuló energiákhoz
Híd a megújuló energiákhoz
Ha a mindennapi életünkhöz szükséges összes energiát megújuló forrásokból szeretnénk kinyerni, akkor a műszaki megoldásokon és innovációkon felül nagy fokú kreativitásra is szükségünk lesz a számtalan napelem és szélturbina elhelyezéséhez.
Zöld stratégiát hirdetett a hatalmas energiaszolgáltató
Jelentősen növelni kívánja Lengyelország harmadik legnagyobb energiaszolgáltatója, az Enea termelői portfóliójában a zöld energiák részarányát. A folyamatos privatizálási kísérlet alatt lévő Enea vezetése 2020-ig 250-300 MW szélkapacitást és 40-60 MW-nyi biogáz-tüzelésű erőművet kíván telepíteni - számol be a Warsaw Business Journal.
Románia elsősorban szélenergiából kívánja teljesíteni uniós vállalásait
Románia vállalta, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányát 24%-ra növeli. Ezen vállalásban pedig a hangsúly a szélenergián van.
A szélerőműveket ellehetetlenítené a kötelező átvételi ár csökkenése
A már működő szélerőműveket gazdaságilag ellehetetlenítené, ha a kötelező átvételi árakat csökkentené a parlament - állítja a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) állásfoglalásában, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.
Kiszámíthatatlan, szeszélyes energiaforrás a szél
Kiszámíthatatlan, szeszélyes energiaforrás a szél
Mint energiaforrás egyenetlen és időszakos. S ha erősen fúj is, legintenzívebb megnyilvánulása nem feltétlenül esik egybe a fogyasztás csúcsidőszakával.
Szélkerékharc: Kína leelőzi a Dániát és Amerikát
Szélkerékharc: Kína leelőzi a Dániát és Amerikát
A gazdasági válság igen kedvezőtlenül érintette a tőkeigényes megújuló energia szektort. A csökkenő földgázár és az amerikai földgáz-készletek felfedezése megakasztotta a szélturbinák terjedését. Kínában viszont rohamtempóban bővült a piac és a szélenergia részesedése az ország áramfogyasztásában. Az ázsiai országnak sikerült elhappolnia a nyugati világ elől a vezetői pozíciót a szélenergia-eszközök gyártásában.
Energia a szélből: hiába fúj ingyen, nem versenyképes
Energia a szélből: hiába fúj ingyen, nem versenyképes
A szélenergia-ipar erőlködése nemcsak Kína és az USA rivalizálásában merül ki. A legnagyobb szélenergia-eszköz gyártók között német és dán vállalat is található. Az Európa Unió tagországai fogyasztóként és gyártóként is érintettek e szektor sorsának alakulásában.
Szélpark a szlovákiai Komárom térségében
Mintegy 60 szélerőművet terveznek a közeljövőben felépíteni a szlovákiai Révkomárom környékén német és osztrák befektetők
Környezetvédők a szélpark ellen
A négy település külterületére tervezett szélerőműpark és fogadóállomás építését tartalmazó terv környezetvédelmi engedélyét megtámadta egy környezetvédő egyesület.
A szélerőművek hatása a haszonnövényekre
A szélerőművek okozta légörvények felgyorsíthatják a növények és az atmoszféra alacsonyabb része közötti természetes légcserét. Például a növények a napsütésben felmelegednek és a hő egy részét a légkörnek átadják.
Vestas: az európai kéziféket követően Kína lesz a motor
Az európai költségvetési megszorítások negatív hatással lesznek az európai szélpiac növekedésére, azonban a zöld energiák iránti globális kereslet, főként a kínai növekedés okán továbbra is emelkedni fog - véli a világ legnagyobb szélenergetikai társasága, a Vestas.
 
1-20   21-40   41-60   61-80