Áramtermelő szélkereket terveztek hazai szélviszonyokra
Európai uniós támogatás segítségével tervezték meg és gyártották le az első magyar közepes teljesítményű szélkerék prototípusát.
Szélkerék telepítés Szombathelyen - Módosítva!
Demonstrációs céllal Skystream 3.7 szélkereket telepített egyik tagunk, a Klimabest Kft Szombathely belvárosában.
A szélkerék engedélyeztetés szabályai Magyarországon
Klaszterünk utánajárt a szélkerék engedélyeztetés folyamatának.
Szélenergia dömping az EU-ban, de Magyarországon nem
Az európai szélenergia szövetség (EWEA) szerint az EU-ban 2020-ig 2,7-szeresére nő a szélenergia termelés, miközben részesedése a fogyasztásban 5,5-ről 16 százalékra emelkedik, Magyarországon viszont az időszak végére is csak 4 százalékos lesz a szélenergia részesedése, hiába nő a termelés a jelenlegi háromszorosára.
Rajban győzi le a monstrumokat a függőleges szélturbina
Hosszabb lapátok egyre magasabb tornyon - ez jár a fejlesztők fejében, amikor a hagyományos szélgenerátor teljesítményének növelése a cél. Az emiatt megnövekvő költségeket és környezeti kockázatokat a szélturbina tengelyének elforgatásával lehet kivédeni. A függőleges szélkerék egyaránt hatékony gyenge és viharos szélben, és egyszerűbb a telepítése is. Legolcsóbb változata körülbelül egymillió forintba kerül.
Százával készülnek a szélturbinák a németeknél
Németország az egyik „húzómotor” az európai szélturbina-gyártásban: ágazati felmérés szerint ugyanis ezen berendezések előállításában az idei első félévben – turbina-teljesítménnyel számolva – 20 százalékos fellendülés volt a múlt év azonos időszakához képest.
Több millió Eurónyi szélenergetikai beruházási lehetőségtől esik el Magyarország
Szerény célkitűzések, késlekedés a széltender kiírásában, a jogszabályi környezet tisztázatlansága. Mindezek oda vezetnek, hogy nem épülnek új szélerőművek, azaz nem jön létre mintegy 450 millió euró értékű beruházás. Ez a határozott üzenete annak a szakmai rendezvénynek, melyet az Európai és a Magyar Szélenergia Társaság (EWEA és MSZET) közösen szervezett 2011. július 5-én Budapesten.
Budapesten tartott konferenciát az Európai Szélenergia Társaság
A 2020-ig engedni tervezett szélenergetikai kapacitáskorlát nem ad teret jelentős bővülésnek, miközben a Magyar Villamos Művek külföldön kívánna megújuló energiaforrásokba fektetni.
Ezért nem lesz nálunk szélparkparadicsom
Kisebb támogatást kap jövő évtől a terület, mint a geotermia, a biomassza vagy a biogáz.
Mi kell a hazai szélenergetikai gépgyártás fejlődéséhez?
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) álláspontja szerint a Magyarországon telepített szélerőművekben 25 - 30 százalékos a hazai hozzáadott érték a tervezéstől a kivitelezésig, ami megegyezik a hazai energia-iparági átlaggal.
Akusztika szakértők a szélturbina zaj ellen
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.
Ellenszélben a hazai szélenergetika
"Értetlenül állunk az előtt, hogy egy energiaforrás, ami a miénk, aminek az ára nem függ sem az orosz politikától, sem az arab világtól, ingyen van, a rendszerbe jól beilleszthető, az miért nem kell nekünk? Nincs ésszerű, józan magyarázat arra, hogy Magyarországon miért nem kell, hiszen a világon mindenhol kell" - mondja Dr. Hoffmann László, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke. A Portfolio.hu a jelenlegi magyar szélenergetika helyzetről kérdezte a szakembert.
Szélerőműcsaták - Lapátolás
A kormány az Energia Központot bízná meg a széltender kiírásával. A lobbiharcokban feltűnt az osztrák szál is. Ismét manipulációk áldozatává válhat a tavaly egyszer már visszavont széltender, amit - legalábbis a HVG birtokába került, még tárcaközi egyeztetésen járó előterjesztés szerint - a legutóbb ígért április végi határidő helyett a legkorábban az év vége felé hirdethetnek meg.
Japánban a szél válthatja az atomenergiát
Két hónappal a fukusimai katasztrófahelyzet kialakulása után Naoto Kan miniszterelnök bejelentette, országa nem épít újabb atomreaktorokat. Ha Kan ezt komolyan gondolja, a kormánynak fel kell adnia a nukleáris energia bővítési terveit, amit csupán tavaly fogadtak el. A kiesés pótlása érdekében Kan a megújuló energiaforrások felé fordítaná a nemzetet.
Energiatámogatás: változhat a szélirány
Készül a megújuló energiahordozók 2012. január 1-jétől hatályos támogatási rendszere. A hazai szakmai vélemények szerint a szélenergiával termelt áram mai kötelező átvételi rendszerének és átvételi árának a fenntartása mellett hosszabb távon akár a harmadára is csökkenhet az így előállított áram ára.
Szélenergia-tárolót tervez az E.ON
A világon elsőként épít nagyszabású szélenergiatároló-komplexumot az E.ON, Észak-Németországban. Az energaióriás a megújuló energiaforrások tárolási problémájának megoldását reméli a beruházástól.
Németország egyszerűsíti a szélerőművek engedélyezési eljárását
Németország egyszerűsíteni készül a tengerparti szélerőmű beruházások kivitelezését jócskán késleltető engedélyeztetési eljárást azzal, hogy egyetlen hivatal hatáskörébe utalja a folyamatot.
Termel az első balti-tengeri német szélerőműpark
A "Baltic 1" névre keresztelt park névleges teljesítménye 50 megawatt, így átlagosan 50 ezer háztartás áramellátását képes biztosítani.
Olcsóbb áramot biztosít a szélenergia
A szabad piacon működő, már megtérült szélturbinák által előállított villamos energia kedvező termelői ára csökkenti a lakossági villamos energia árat - derül ki a dán, német és osztrák tapasztalatokból. Az árcsökkentő hatás mértéke annál nagyobb, minél jelentősebb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben. A megtérülést követően jelentkező kedvező hatás az alacsony működési költségeknek köszönhető - állítja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) közleményében.
Szélenergiára váltanak nyugaton
A szélenergiát eddig szinte alig hasznosító Franciaországban nagy pénzeket mozgat meg az állam, hogy tengeri szélturbinákat állítsanak üzembe. Az angol kormány is ilyen projektekbe önti az állami támogatást.
 
1-20   21-40   41-60   61-80